Biokjemisk sammensetning av vill og oppdrettet rognkjeks (Cyclopterus lumpus) - enzymatisk hydrolyse og bioaktivitet
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/37129Dato
2022-05-25Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Johnsen, Lena MariSammendrag
En økende verdensbefolkning vil ha et økende behov for mat, og derfor er det viktig å lete etter nye matressurser, samt bruke av de uutnyttede ressurser vi allerede har tilgjengelig. I Norge fangstes rognkjeks for høsting av rogn, i tillegg brukes rognkjeksen i havbruksnæringen som en biologisk avlusningsmetode for oppdrettslaks. Restråstoffet av både vill og oppdrettet rognkjeks går hovedsakelig til ensilasje hvis det ikke kasseres. Siden sjømat er en god kilde til proteiner og inneholder en stor mengde av de langkjedede omega-3 fettsyrene eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre, vil også restråstoff av fisk inneholde disse næringskomponentene. Spesielt i rognkjeks da det kun er rognen som utnyttes og alt av muskelprotein og fiskeskrotten fortsatt er tilgjengelig for utnyttelse. Forskning på marine proteiner er i stor utvikling og det er dokumentert biologisk aktive peptider i flere ulike marine råstoff. Formålet med denne oppgaven var å karakterisere biokjemisk sammensetning, hydrolysere og undersøke biologisk aktivitet i rognkjeks. Til denne oppgaven ble det hentet inn rognkjeks fra tre ulike steder, vill rognkjeks, lusespisende rensefisk rognkjeks og oppdrettet rognkjeks. Råstoffene ble kvernet hel uten innvoller, og analysert for protein- og fettinnhold, før råstoffet ble enzymatisk hydrolysert til et proteinhydrolysat og videre karakterisert. Den biologiske aktiviteten ble undersøkt med et antiinflammatorisk assay som målte inhibering av tumor nekrose faktor i en human cellemodell.
Alle tre råstoffene av rognkjeks var fullverdige og gode proteinkilder med et innhold av essensielle aminosyrer over referansenivået fastsatt av Verdens helseorganisasjon. De inneholdt alle rundt 4 % fett og hadde en god fettsyreprofil med en høy mengde omega-3 fettsyrer. Den høyeste andelen flerumettede fettsyrer ble funnet i rensefisk rognkjeks, men i denne dominerte også linolsyre (C18:2 n-6) som har et terrestrielt opphav. Alle rognkjekser hadde en fordelaktig omega-6/omega-3 sammensetningen. Enzymatisk hydrolyse økte proteinutbyttet for alle råstoffene og noen av hydrolysatene gav antiinflammatorisk aktivitet. Den høyeste antiinflammatoriske aktiviteten ble overraskende funnet i fiskemelprøver og prøver hydrolysert uten enzym. Væskekromatografi-massespektrometri viste små forbindelser rundt 500 dalton i disse prøvene og dette kan tyde på tilstedeværelse endogene peptider i rognkjeksen som bidrar til antiinflammatorisk aktivitet observert. Basert på resultatene i denne oppgaven kan restråstoff fra rognkjeks ha et potensial for utnyttelse i fiskefôr eller i human kost som for eksempel proteinhydrolysat. Observert bioaktivitet kan bidra til å øke verdien av råstoffet og bioaktive peptider kan potensielt isoleres og karakteriseres på sikt.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2022 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: