Erstatning av rødt og bearbeidet kjøtt med mager eller fet fisk og risiko for kolorektal kreft
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/36486Dato
2024-05-15Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Forfatter
Torjussen, Thomas LeonSammendrag
Kolorektal kreft er den nest vanligste kreftformen i Norge, der norske kvinner er blant de med høyest insidens globalt. Samtidig er inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt en kjent risikofaktor for kolorektal kreft, som derfor anbefales av de offentlige kostrådene å reduseres. Ved reduksjon vil det være naturlig å substituere med alternative proteinkilder, hvor fet eller mager fisk er anbefalt å innta i større grad. Samtidig er det i litteraturen identifisert en mangel på studier som undersøker erstatning av rødt og bearbeidet kjøtt med alternative proteinkilder. I denne masteroppgaven undersøkes det derfor om inntak av rødt og bearbeidet kjøtt, mager fisk og fet fisk forbundet med risiko for kolorektal kreft og kreft i ulike tarmavsnitt. Metoden som blir brukt tar utgangspunkt i kvinner og kreft-studien. Som er en prospektiv kohort om kreft hos norske kvinner og har som formål å kartlegge mulige risikofaktorer, som bruk av prevensjonsmidler og kosthold. Informasjon om deltakernes høyde, vekt og kosthold ble selvrapportert i spørreskjema av Kvinner og kreft. Data for oppfølgingstid og krefttilfeller ble hentet fra folkeregisteret, dødsårsaksregisteret og kreftregisteret. For statistisk metode var det gjennomført analyser av enkelteksponeringer og substitusjonsanalyser med cox-regresjon.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2024 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: