Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorNilsen, Linn
dc.contributor.advisorHopstock, Laila
dc.contributor.authorJohannessen, Amilie
dc.date.accessioned2025-05-14T08:14:47Z
dc.date.available2025-05-14T08:14:47Z
dc.date.issued2023-05-14
dc.description.abstractBackground: Socioeconomic differences are observed in health and diet, and higher education is associated with a healthier diet. The Norwegian dietary recommendations contain 13 recommendations for food, drinks, supplements, and physical activity. Aim: The aim was to investigate if the intake of food groups from – and adherence to - the dietary recommendations was different across educational level. Methods: We used data from Tromsø7 (2015-2016) and investigated adherence to dietary recommendations for the participants (n=11,296) by education level and sex, using linear and logistic regression analysis. Results: With education, we found positive associations for intake of vegetables, fruit/berries, wholegrains and physical activity, and negative associations for intake of red meat, low-fat dairy, salt and added sugar, in both women and men. Intake of fatty fish in men was positively associated with education level. Odds of adhering to dietary guidelines increased with education level for all recommendations except for intake of fish in women and salt in men. Conclusion: We found the intake of food groups to differ across education levels, and in most cases participants with higher education had a diet considered healthier compared to participants with low education. Odds of adhering to almost all dietary recommendations increased with education level.en_US
dc.description.abstractBakgrunn: Sosioøkonomiske forskjeller er observert i helse og diett, og høyere utdanning er assosiert med en sunnere diett. De norske kostrådene inneholder 13 anbefalinger om mat, drikke, tilskudd og fysisk aktivitet. Hensikt: Hensikten var å undersøke om inntaket av matvaregrupper fra – og opprettholdelsen av – kostrådene var ulik på tvers av utdanningsnivå. Metode: Vi brukte data fra Tromsø7 (2015-2016) og undersøkte opprettholdelse til kostrådene for deltakerne (n=11,296) etter utdanningsnivå og kjønn, med bruk av lineær og logistisk regresjonsanalyse. Resultater: Med utdanning fant vi positive assosiasjoner for inntak av grønnsaker, frukt/bær, fullkorn og fysisk aktivitet, og negative assosiasjoner for inntak av rødt kjøtt, magre meieriprodukter, salt og tilsatt sukker, i både kvinner og menn. Inntaket av fet fisk i menn var positivt assosiert med utdanningsnivå. Odds for å følge kostrådene økte med utdanningsnivå for alle anbefalingene utenom inntak av fisk hos kvinner og salt hos menn. Konklusjon: Vi fant at inntaket av matvaregrupper var forskjellig på tvers av utdanningsnivå, og i de fleste tilfelles hadde deltakere med høyere utdanningsnivå en diett som er ansett som sunnere sammenliknet med de med lavere utdanning. Oddsen for å følge nesten alle kostrådene økte med utdanningsnivå.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/37063
dc.language.isoengen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.rights.holderCopyright 2023 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDERN-3900
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811en_US
dc.subjectCross-sectional studyen_US
dc.subjectSocioeconomic statusen_US
dc.subjectEducationen_US
dc.subjectAdherenceen_US
dc.subjectDieten_US
dc.subjectDietary recommendationsen_US
dc.subjectFBDGsen_US
dc.subjectFood-based-dietary-guidelinesen_US
dc.titleEducation and adherence to the Norwegian Dietary Recommendations. Insights from The Tromsø Study 2015-2016en_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)