Neonatale anfall – pre- og perinatale risikofaktorer, samt kort- og langtidsutfall i en nasjonal kohort av nyfødte i Norge i perioden 2009-2015
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/37205Dato
2023-05-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Lyeng, Ulrik BåtstrandSammendrag
Materiale og metode - Vi hentet inn datamateriale fra Norsk Nyfødtmedisinsk Kvalitetsregister (NNK) for å se nærmere på deskriptive data og ICD-koder på barn med neonatale anfall i Norge i perioden 2009-2015. Dette datamaterialet ble koplet sammen med data fra Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP) for å kartlegge andelen barn med neonatale anfall som utviklet cerebral parese (CP). Deskriptive analyser av datamaterialet ble utført i IBM SPSS Statistics (Version 28).
Resultater - Insidensen av neonatale anfall under nyfødtinnleggelsen var på 2,1-2,2 per 1.000 levendefødte barn med gestasjonsalder ≥36 uker, med en klar overvekt av gutter. Overtidig svangerskap, forløsning med keisersnitt og kromosomavvik synes å være risikofaktorer for utvikling av neonatale anfall. Totalt hadde 38,9% moderat eller alvorlig asfyksi. Hypoksisk-iskemisk encefalopati (HIE) var den vanligste etiologiske hovedårsaken til anfallene, etterfulgt av hjerneslag, moderat asfyksi og intrakranielle blødninger. Mortaliteten for hele populasjonen var 8,5% og var størst ved HIE. CP har senere blitt registrert hos 11,6% av barna, hvor en klar overvekt hadde spastisk CP med hemiplegi som den vanligste subtypen.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Mastergradsoppgaver Helsefak [1335]
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: