Show simple item record

dc.contributor.advisorHansen, Solrunn
dc.contributor.authorBrekkan, Solveig Aahjem
dc.date.accessioned2025-06-14T04:05:07Z
dc.date.available2025-06-14T04:05:07Z
dc.date.issued2025-03-16en
dc.description.abstractHensikt: Å kartlegge om kostholdsveiledningen jordmødre og helsesykepleiere gir til gravide og ammende kvinner er i tråd med Nasjonale retningslinjer, samt beskrive utfordringer og rammefaktorer som tid, egenvurdert kompetanse og utdanning. Metode: Tverrsnittsstudie med data fra allerede innhentet spørreundersøkelse av MISA 2 i 2017 / 2018. Deskriptiv statistikk, Mann Whitney U-test og kjikvadrat-test, ble brukt for å beskrive og undersøke gruppeforskjeller mellom jordmødre og helsesykepleiere, samt mellom jordmødre i 1.linje og 2. linje både med og uten svangerskapskontroller. Resultat: Jordmødre og helsesykepleiere rapporterer at de gir kostholdsveiledning til gravide og ammende kvinner. Hovedfokus er på generell informasjon om næringsstoffer, og mindre på spesifikk informasjon om hva å spise for å dekke næringsstoffer og nesten fravær av kostanamnese. Fokus er høyere på matvarer den gravide og ammende burde unngå eller begrense. Kostholdsveiledningen foregår i større grad til gravide enn til ammende og som regel gjennom 1. linjetjenesten. Både jordmødre og helsesykepleiere rapporterer mangel på både verktøy for systematisk kartlegging av kosthold og kompetanse gjennom oppdatering eller utdanning. Konklusjon: Kostholdsveiledningen som gis til gravide og ammende er overfladisk, og inneholder ikke spesifikk og tilrettelagt informasjon, slik nasjonale retningslinjer gir anbefalinger om. I lys av jordmorteorien «theory of professionalism in midwifery for the empowerment of childbearing woman», har jordmødre og helsesykepleiere verken tilstrekkelig kunnskap eller kartleggingsverktøy til å gjennomføre kostholdsveiledning slik det er anbefalt.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/37286
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.rights.holderCopyright 2025 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0en_US
dc.rightsAttribution 4.0 International (CC BY 4.0)en_US
dc.subject.courseIDJMO-3008
dc.subjectKostholdsveiledningen_US
dc.subjectJordmoren_US
dc.subjectHelsesykepleieren_US
dc.subjectGravide kvinneren_US
dc.subjectAmmende kvinneren_US
dc.titleJordmødre og helsesykepleieres beskrivelse av kostholdsveiledning til gravide og ammende kvinner - en tverrsnittsstudieen_US
dc.typeMastergradsoppgaveno
dc.typeMaster thesisen


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)