Helsen til arbeidsinnvandrere i Norge: En scoping review av eksisterende forskning
Forfatter
Skaaraas, JohanneSammendrag
Bakgrunn: Arbeidsinnvandrere utgjør en betydelig del av den norske befolkningen og er ofte sysselsatt i bransjer med høy fysisk og psykisk belastning. Tidligere forskning har vist at helsen til innvandrere påvirkes av et komplekst samspill mellom sosiale, medisinske og strukturelle faktorer. Denne masteroppgaven undersøker hva som kjennetegner den eksisterende forskningen om helsen til arbeidsinnvandrere i Norge med hensyn til (1) hvilke populasjoner som er undersøkt, (2) hvilke metodiske tilnærminger som er brukt, og (3) hvilke temaer som er belyst?
Metode: Studietypen scoping review og tilhørende PRISMA-ScR retningslinjer ble brukt for å besvare problemstillingen. Det ble søkt i vitenskapelige databaser, norske vitenarkiv og Oria, samt gjennomgått publikasjoner i Fafo. Totalt ble 49 publikasjoner inkludert. Bottom-up strategi ble brukt for å kategorisere tematiske områder i de inkluderte studiene.
Resultater: Funnene viser tydelige skjevheter i forskningen: Polske og mannlige statsborgere er sterkt representert, mens uregistrerte arbeidsinnvandrere er lite inkludert i forskningen. Kvalitative studier dominerer, og det finnes få kvantitative og ingen longitudinelle studier. Psykisk helse, arbeidsrelatert helse og tilgang til helsetjenester er hyppigst tematisert, mens somatisk helse er lite forsket på.
Konklusjon: Helsen til arbeidsinnvandrere i Norge påvirkes av et komplekst samspill mellom medisinske, sosiale og strukturelle forhold. Likevel fremstår forskningen som fragmentert og metodisk ubalansert. Det er behov for mer tverrfaglig forskning, større metodisk bredde og bedre inkludering av underrepresenterte grupper.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Vis full innførselSamlinger
- Mastergradsoppgaver Helsefak [1290]