Andel av papillomer i bryst som ender med forstadie eller reell brystkreft etter diagnostisk inngrep ved UNN Tromsø i perioden 2013-2023
Sammendrag
Bakgrunn: Et papillom i brystet er en godartet svulst som oppstår i melkegangene. Selv om papillom i utgangspunktet er en benign tilstand, blir det i noen tilfeller oppgradert til karsinom etter kirurgisk fjerning. Nyere studier viser lav oppgraderingsrate for enkelte papillomer. Dagens retningslinjer medfører at de fleste papillomer fjernes ved åpen biopsi. Denne studien har som formål å vurdere nåværende retningslinjer ved å undersøke hvor stor andel av kirurgisk fjernede papillomer i brystet ved UNN i perioden 2013-2023 som ble oppgradert til forstadie eller invasiv cancer, og hvilke prediktive faktorer som er assosiert med malignitet.
Materiale og metode: Studien ble utført som en retrospektiv kvalitetsstudie ved gjennomgang av pasientjournaler i DIPS. Studieutvalget er kvinnelige pasienter som har fjernet papillom ved UNN i angitt periode. Totalt ble 109 pasienter inkludert i studien. Det ble utført deskriptive analyser, Fischer´s Exact Test og Mann Whitney U-test ved hjelp av statistikkpakken SPSS. En p-verdi < 0,05 ble brukt som grenseverdi for statistisk signifikans.
Resultater: For de 72 pasientene med unilateralt papillom var 9,7% papillomer maligne ved endelig histologi. Oppgraderingsraten til malignitet var for enkeltstående papillom uten atypi 3,2%, og for de med atypi 55,6%. Det ble påvist en statistisk signifikant sammenheng mellom atypi og malignitet (p < 0,001). For øvrige prediktive faktorer ble det ikke påvist en signifikant sammenheng. Klassifisering av de maligne tilfellene i gruppen med enkeltstående papillomer var 57,1% duktalt karsinom in situ (DCIS), 28,6% solid papillært karsinom (SPC) og 14,3% infiltrerende karsinom av uspesifikk type (IC NST). Hos pasienter med multiple papillomer og samtidig/tidligere forstadie eller invasiv cancer er det funnet en høyere malignitetsrate på henholdsvis 23,1% og 33,3%. I begge gruppene var atypi signifikant assosiert med malignitet.
Konklusjon: Vår studie viser en lav oppgraderingsrate til malignitet for enkeltstående, unilaterale papillomer uten atypi. Det er påvist en statistisk signifikant sammenheng mellom atypi og malignitet. Våre resultater indikerer at papillomer med atypi bør fjernes, i tråd med gjeldende retningslinjer. For papillomer uten atypi støtter funnene våre en mer restriktiv tilnærming til kirurgisk fjerning.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Vis full innførselSamlinger
- Mastergradsoppgaver Helsefak [1335]
Copyright 2025 The Author(s)