Arbeidsgivers plikt til å tilby annet passende arbeid ved oppsigelse som skyldes forhold på arbeidstakers side En analyse av pliktens rekkevidde og dens praktiske betydning i lys av HR-2024-1188-A Helsefagarbeider
Forfatter
Misund, Hanna TrondsenSammendrag
Masteravhandlingen tematiserer arbeidsgivers plikt til å tilby annet passende arbeid ved oppsigelse som skyldes forhold på arbeidstakers side. Den 26. juni 2024 avsa Høyesterett dom i en oppsigelsessak hvor spørsmålet var om oppsigelsen var ugyldig som følge av at arbeidstakeren, som ble oppsagt på bakgrunn av mangelfulle arbeidsprestasjoner, ikke fikk tilbud om annet passende arbeid. I dommen kom en enstemmig Høyesterett fram til at det under visse særlige omstendigheter kan oppstilles en plikt til å tilby annet passende arbeid, også når oppsigelsen skyldes forhold på arbeidstakers side. Plikten ble innfortolket som del av interesseavveiningen og presisert til å være «begrenset og situasjonsbestemt».
Med Høyesteretts avgjørelse som bakteppe, reiser avhandlingen spørsmål om hvor langt tilbudsplikten strekker seg, herunder særlig i hvilke «situasjoner» den kan få gjennomslagskraft. Avhandlingen søker også å belyse de praktiske konsekvensene en slik omplasseringsplikt får for arbeidslivets parter. Herunder undersøkes blant annet hvilket aktivitetsnivå som kan forventes av arbeidsgiver. Masteravhandlingen tematiserer arbeidsgivers plikt til å tilby annet passende arbeid ved oppsigelse som skyldes forhold på arbeidstakers side. Den 26. juni 2024 avsa Høyesterett dom i en oppsigelsessak hvor spørsmålet var om oppsigelsen var ugyldig som følge av at arbeidstakeren, som ble oppsagt på bakgrunn av mangelfulle arbeidsprestasjoner, ikke fikk tilbud om annet passende arbeid. I dommen kom en enstemmig Høyesterett fram til at det under visse særlige omstendigheter kan oppstilles en plikt til å tilby annet passende arbeid, også når oppsigelsen skyldes forhold på arbeidstakers side. Plikten ble innfortolket som del av interesseavveiningen og presisert til å være «begrenset og situasjonsbestemt».
Med Høyesteretts avgjørelse som bakteppe, reiser avhandlingen spørsmål om hvor langt tilbudsplikten strekker seg, herunder særlig i hvilke «situasjoner» den kan få gjennomslagskraft. Avhandlingen søker også å belyse de praktiske konsekvensene en slik omplasseringsplikt får for arbeidslivets parter. Herunder undersøkes blant annet hvilket aktivitetsnivå som kan forventes av arbeidsgiver.
Beskrivelse
Full text not available
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2025 The Author(s)