Effekt av acetylsalisylsyre som preeklampsiprofylakse
Forfatter
Vik, EivindSammendrag
Abstrakt
Bakgrunn:
Preeklampsi er en alvorlig svangerskapskomplikasjon som årlig er årsak til 70 000 mødredødsfall og 500 000 barnedødsfall på verdensbasis. Komplikasjonsfaren er høyest i utviklingsland med dårlig svangerskapsomsorg. Acetylsalisylsyre er brukt som en forebyggende behandling mot utvikling av preeklampsi hos kvinner med økt preeklampsirisiko. I Norge screenes kvinner for preeklampsirisiko i første trimester med utgangspunkt i svangerskaps- og sykehistorikk og klinisk undersøkelse.
Mål:
Formålet med oppgaven er å studere grunnlaget for bruk av acetylsalisylsyre i svangerskap og undersøke hvilken risikoreduserende effekt medikamentet kan ha på preeklampsiinsidens.
Metode:
Oppgaven er en systematisk litteraturstudie med søk i Ovid Medline etter randomiserte kliniske studier som undersøker den profylaktiske effekten av acetylsalisylsyre på preeklampsi. Relevante studier ble valgt ut ved lesing av abstrakt. Studiene ble videre selektert med bakgrunn i forhåndsbestemte inklusjons- og eksklusjonskriterier og ved bruk av helsebibliotekets sjekkliste for vurdering av randomiserte kontrollerte studier. Engelskspråklige randomiserte kontrollerte studier med acetylsalisylsyreintervensjon hos gravide hvor et av utfallsmålene var preeklampsiinsidens ble inkludert. Studier med andre intervensjoner i tillegg til acetylsalisylsyre ble ekskludert.
Resultater:
Seks av 22 randomiserte kliniske studier viste en signifikant risikoreduksjon. Andelen studier med signifikant risikoreduksjon var høyest ved screening av risikofaktorer sammen med dopplerundersøkelse, samt ved bruk av en screeningalgoritme som i tillegg inkluderte biomarkører. Studien med screeningalgoritme og biomarkøranalyse inkluderte over 1 000 deltakere og viste en risikoreduksjon på 62%, odds ratio: 0,38 (95% konfidensintervall 0,2-0,74). I fire studier var behandlingsstart før svangerskapsuke 16. Dose acetylsalisylsyre som ble bruk i studiene med signifikant risikoreduksjon varierte mellom 60 mg daglig og 150 mg daglig. Generelt var det rapportert få bivirkninger ved behandlingen.
Konklusjon:
Profylakse med acetylsalisylsyre reduserer risikoen for preeklampsi hos pasienter med økt preeklampsirisiko. Screening som også inkluderer doppler og analyse av biomarkører synes å ha størst prediktiv verdi for avdekking av preterm preeklampsi. Mer effektive screeningalgoritmer i utenlandske studier bør kanskje også valideres i den norske populasjonen med mål om å få en best mulig seleksjon av kvinner som har nytte av acetylsalisylsyre-profylakse. Acetylsalisylsyre eliminerer ikke preeklampsirisiko og mer forskning på etiologien og patogenesen ved preeklampsi er nødvendig for å fange opp flere kvinner som har økt preeklampsirisiko og kunne tilby disse en mer effektiv profylakse.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Vis full innførselSamlinger
- Mastergradsoppgaver Helsefak [1329]