Minoritetsspråklige elevers opplevelse av inkludering
Forfatter
Stensli, Anne MaritSammendrag
Sammendrag
Skolen har både et dannings- og et utdanningsansvar og skal være med på å bidra til utvikling av hele eleven, både faglig og sosialt. Den norske skolen har blitt mer mangfoldig og forskning viser at minoritetsspråklige elever opplever ekskludering og utenforskap i skolen. Tema for denne oppgaven er minoritetsspråklige elevers subjektive opplevelse av inkludering. Hensikten med denne oppgaven er å svare på problemstillingen:
Hvordan opplever minoritetsspråklige elever i videregående inkludering.
Ut fra denne problemstillingen, utformet jeg tre forskningsspørsmål:
1) Minoritetsspråklige elevers opplevelse av inkludering
2) Hva mener elever og lærere skal til for å få til en bedre inkludering i skolen
3) Hva mener lærere i videregående skole om sin rolle for inkludering i skolen
For å svare på problemstillingen har jeg gjennomført to kvalitative fokusgruppeintervju med sju ungdommer, samt tre lærere. Forskningsmetodisk bygger oppgaven på en hermeneutisk og en fenomenologisk tilnærming. Jeg har brukt temasentrert analyse for å analysere funnene.
Funnene viser at de minoritetsspråklige elevene opplever manglende inkludering på videregående skole. Informantene mener at manglende norskferdigheter og uklar klasseledelse kan være noen av årsakene til at de minoritetsspråklige ikke opplever seg som en del av fellesskapet på skolen. De minoritetsspråklige opplever at de ikke blir inkludert og får dermed ikke synliggjort hvem de er. De får heller ikke brukt seg selv faglig i klasserommet.
Nøkkelord: sosialt arbeid, inkludering videregående, minoritetsspråklige, inkludering, klasseledelse, fremmedspråklige, interkulturell pedagogikk, språk og utenforskap.