Foreldre og skole. En kvalitativ studie om foreldres erfaringer med skole-hjem samarbeid
Forfatter
Høgås, Iris ErlandsenSammendrag
Hensikten med studien er å undersøke hvilke erfaringer foreldre har med skole-hjemsamarbeid når barnet strever med ikke-faglige forhold på skolen. Barn som har utfordringer knyttet for eksempel sosiale, emosjonelle eller relasjonelle vansker har rett på støtte på skolen, selv om utfordringene ikke er faglige.
I oppgaven blir det gjort rede for teorier knyttet til symbolsk interaksjonisme, mikromakt og motmakt. Fire foreldre med erfaringer knyttet til seks barn meldte seg til intervju. Intervjuene er kvalitative semistrukturert. Forskningsdesign er basert på fenomenologi og hermeneutikk og det er blitt gjort en tematisk analyse. Avslutningsvis løftes foreldrenes erfaringer frem for å gi innsikt i hva som kan påvirke samarbeidet mellom hjem og skole.
Funn fra studien viser at kommunikasjon, foreldrenes perspektiv og foreldrestrategier er viktige faktorer som spiller inn på hvordan foreldre erfarer og navigerer i samarbeidet. Når det er tillit mellom partene, kongruent kommunikasjon og tydelige forventninger erfarer foreldre samarbeide som godt og forholdene ligger bedre til rette for at foreldrene får en mer reell partnerrolle i samarbeidet. Er det mangel på disse faktorene bidrar det til erfaringer knyttet til avmakt og behov for å ta i bruk motmaktsstrategier