Samfunnsstruktur og tetthet av bunndyr i littoralsonen av en oligotrof, subarktisk innsjø - variasjoner gjennom dyp og sesong
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/6546Dato
2014-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Johansen, Kristin M. SommersethSammendrag
Bentiske makroinvertebrater i littoralsonen av innsjøer utgjør en stor del av innsjøers økosystem, og samfunnsstrukturen av disse dyrene kan være med å påvirke hele økosystemet. Forskjellige arter av bunndyr har forskjellige livssykluser og tilpasninger til habitatene de lever i og det er rimelig å forvente at sammensetningen av arter endrer seg med forskjellige dyp og bunnsubstrat, og også over tid.
Gjennom tre innsamlingsperioder i løpet av den isfrie sesongen i Takvatn ble prøver av bunndyrfaunaen tatt fra 4 forskjellige dyp, bølgeslagsonen (0,5 m), sandbunn uten begroing (1-2 m), Nitellabeltet (6-9 m) og sandbunnen på 12-14 m. En klar sonering av bunndyr relatert til dyp ble funnet, der bølgeslagsonen skilte seg mest ut fra de andre dypene med store andeler døgnflue- og steinfluelarver. På de andre tre dypene var det i hovedsak fjærmygglarver, muslinger og fåbørstemark som dominerte. De sesongmessige endringene var også markante, både i tetthet og i artssammensetning. I juni var tettheten på 0,5 meter svært lav, men økte utover sommeren. Døgnfluelarvene dominerte i august, og da spesielt Heptagenia dalecarlica. I oktober var det steinfluen Capnia atra som dominerte sterkt.
Ved å kartlegge biodiversiteten i littoralsona i Takvatn har det vært lagt et grunnlag for å følge endringer i biodiversitet og med det de endringene som påvirker slike økosamfunn.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2014 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: