Now showing items 894-913 of 1576

    • Kvalitet av olje framstilt ved ensilering av lakseslo 

      Swan, Karoline (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-06-15)
      I forbindelse med økt produksjon og foredling av atlantisk laks (Salmo salar L.) øker også mengden biprodukter og avskjær. I 2005 ble cirka 114 000 tonn biprodukter fra laks og ørret (Oncorhynchus mykiss) ensilert. Fett utgjør i underkant av 20 % og vil utgjøre omtrent 22 000 tonn olje. Rundt halvparten av dette prosesseres av Hordafor AS. Fiskeoljer har et naturlig innhold av langkjedede flerumettede ...
    • Kvalitet av vedlikeholdsfôret levendelagret torsk sultet i opptil 12 uker 

      Thomsen, Nicklaes Damkær (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2017-05-15)
      For Norge og det norske folk har torskefiskeriet alltid vært en viktig næring. Dagens marked «oversvømmes» av torsk i årets første 4 måneder, og prisene på torsk er relativt lave i denne perioden. Et uttalt mål i Næringa er å kunne produsere ferske torskeprodukter gjennom hele året. Gjennom prøving og feiling har Næringa lært at ved å fange og lagre torsk levende i merder vil sesongen kunne forlenges. ...
    • Kvalitet og holdbarhet av torskefilet – påvirkningen av ulik temperatur ved «ilandføring» 

      Ingebrigtsen, Tomas André (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-17)
      Sjømatnæringen i Norge er viktig for både norsk økonomi og grunnlaget for bosetning langs den lange kysten vår. I dagens samfunn kastes rundt en fjerdedel av all mat som produseres som følge av mikrobiell aktivitet. Fisk er et lett bedervelig råstoff, og derfor er det viktig å finne metoder for å oppnå best mulig holdbarhet. Brudd på kjølelinjen ved produksjon av ferske fiskeprodukter og lagring ved ...
    • Kvaliteten på norsk saltfisk i Portugal. En studie av hvilke faktorer som oppfattes som viktigst for kvaliteten på saltfisk, sett fra norsk og portugisisk ståsted, samt vurderinger av hvorvidt dagens leverte kvalitet kan tilpasses nye produktkategorier. 

      Karlsen, Konstanse (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-05-14)
      Målet med denne undersøkelsen var å finne ut hvilke faktorer norske og portugisiske aktører mener er viktigst for kvaltieten på saltfisk, og hvordan dagens leverte kvalitet kan tilpasses nye produktkategorier. Oppgaven bygger på intervjuer med totalt 15 personer med ulik tilknytning til saltfisk og klippfisk i Norge og Portugal. Resultatene av undersøkelsene viste at de norske og portugisiske ...
    • Kvalitetsforbedring og miljøgevinster i norsk villfisksektor – Kvalitetsforbedring i fangstoperasjoner. Sluttrapport 

      Esaiassen, Margrethe; Akse, Leif; Karlsen, Kine Mari; Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Joensen, Sjurdur; Midling, Kjell Øyvind (Research report; Forskningsrapport, 2013-09-13)
      Gjennom erfaring, kunnskapsutvikling og effektiv forvaltning er viktige fiskebestander nå i godt hold og kvotene er økende. Utfordringen er å utnytte den gunstige ressurssituasjonen til å skape produkter som har høy verdi for konsumentene og god lønnsomhet for næringsaktørene. Nøkkelen ligger i å forbedre og stabilisere kvaliteten på råvarene og sikre en optimal leveringsdyktighet slik at råvarenes ...
    • Kvalitetsfremmende kystlineteknologi. Viktig bidrag til økt verdiskapning i fiskeriavhengige kystsamfunn? 

      Rindahl, Lasse (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2006-12-01)
      I denne studien tar jeg for meg hvordan ny teknologi kan være med å påvirke kvaliteten på landet råstoff fra kystflåten, og har tatt for meg Automatisk linehaler (ALH) og eventuell verdiskapning i filetindustrien ved eliminering av høttskader på råstoff fra lineflåten. Det er tidligere dokumentert at høttskader på råstoffet reduserer utbyttet filetprodusenten oppnår, og det er dokumentert at ...
    • Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier? 

      Hansen, Kristin Beate; Nøstvold, Bjørg Helen; Joensen, Sjúrður; Esaiassen, Margrethe (Research report; Forskningsrapport, 2020-01)
      Spania har en lang tradisjon for konsum av saltfisk, og de kan velge fisk produsert i flere land og med flere produksjons-metoder. Island har vært markedsleder siden 90-årene, og både Island og Færøyene oppnår høyere kilopris enn Norge i det spanske saltfiskmarkedet. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse og en kvalitetsvurdering av 50 saltfisk med utvalgte norske saltfisk-produsenter og spanske ...
    • Kvalitetsoppfatning av saltfisk. Vurderer Norge og Spania kvaliteten på saltfisk etter de samme kriterier? 

      Hansen, Kristin Beate (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-05-15)
      Spania har en lang tradisjon for å spise saltfisk av torsk, og de kan velge fisk produsert fra flere land og med flere produksjonsmetoder. Island og Færøyene oppnår høyere kilopris for sine produkter enn der Norge gjør i Spania. Saltfisk er et produkt det tar tid å lage god mat av da den må vannes ut før den kan bli til en matrett. Dette har ført til at lettsaltet fisk og utvannede produkter har ...
    • Kvalitetsutfordringer på stor snurrevadtorsk - årsaker og mulige tiltak 

      Tobiassen, Torbjørn Inge; Joensen, Sjúrður; Kristoffersen, Silje; Martinsen, Gustav; Hansen, Kristin Beate; Olsen, Stein Harris; Esaiassen, Margrethe (Research report; Forskningsrapport, 2024-01-22)
      Stor snurrevadfanget fisk har andre typer skader enn fisk som er fanget med andre redskap, eksempelvis garn. Målsettingen med arbeidet som presenteres her var å kartlegge type og omfanget av skader på stor snurrevadfanget torsk, samt finne årsakene til slike skader. Det synes å bli flere innvendige skader på snurrevadfanget fisk, slik som knekt rygg og bloduttredelser nær svømmeblæra. Disse ...
    • Kvinner og toppledelse - et verdivalg? 

      Jacobsen, Marte Andersen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-18)
      Denne oppgaven tar for seg toppledelse og verdivalg. Tidligere forskning har forklart det at kvinner ikke velger toppledelse med glasstakseffekten, altså at kvinner ikke kommer opp til de høyeste posisjonene fordi det finnes usynlige mekanismer som gjør at de blir forhindret. Denne oppgaven vil gå dypere inn på om kvinner og menn har, og tar, forskjellig verdivalg når de velger topplederjobb. Oppgaven ...
    • Kvotefordeling av norsk vårgytende sild og havretten. Med særlig vekt på rettshistoriske, rettsdogmatiske og rettspolitiske forhold 

      Jensen, Ann-Kristin Fallmyr (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-12-02)
      Masterprosjektet presenterer en rettshistorisk, rettsdogmatisk og rettspolitisk analyse av kvotefordelingen av norsk vårgytende sild. De involverte parter er Norge, Russland, EU, Island og Færøyene. Er det slik at multilaterale avtaler om norsk vårgytende sild ikke vil lykkes dersom kvoteandeler tildelt deltakende land er vesentlig mindre enn den mengde fisk som staten kan fiske innenfor sin ...
    • Kysten i endring: Om fiskeripolitikken som distrikts- og lokalsamfunnspolitikk 

      Vik, Jostein; Johnsen, Jahn Petter; Sønvisen, Signe Annie (Chapter; Bokkapittel, 2011)
      Norsk fiskeripolitikk har siden 1930-årene hatt et innslag av distriktspolitikk. Det har fra starten av vært et mål i fiskeripolitikken å skulle bidra til bosetting og sysselsetting i Kyst-Norge. Fra 1945 og fram til omkring 1990 var bosettings- og sysselsettingsmålet likestilt med andre mål i fiskeripolitikken. Etter ressursforvaltningens gjennombrudd i 1990 ble bærekraftig ressursutnyttelse ...
    • Kystsamfunn, endring og fiskerienes kulturarv 

      Johnsen, Jahn Petter (Journal article; Tidsskriftartikkel, 2014)
      Billedreportasje med tekst om kulturarv og endring i kystsamfunn. Basert på fordrag på Kystkulturkonferansen 2013.
    • Kysttorsk i krise : Om medforvaltning i et unntaksregime 

      Solås, Ann-Magnhild (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-03)
      Bestandssituasjonen for norsk kysttorsk er for tiden svært kritisk, og ICES anbefaler at det iverksettes tiltak for å bygge opp igjen bestanden. På bakgrunn av dette har det vært nedsatt flere arbeidsgrupper, som har utarbeidet forslag til mulige reguleringstiltak, samt beskrevet utfordringer knyttet til forvaltningen av kysttorsk. Denne oppgaven ser på arbeidet i disse gruppene knyttet opp mot teori ...
    • Labour in fisheries: Task analysis of fishing operations on a Norwegian trawler 

      Kuz, Viktoriia (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2019-11-15)
      This study investigates the labour on a Norwegian trawler through the study of tasks that are performed under the trawling operation. Study of tasks is one of the fundamental approaches to studying labour, and in this thesis, it is carried out using the technique of Hierarchical Task Analysis. This task analysis technique has been broadly and universally used in different industries for over 60 ...
    • Lactic acid bacteria in finfish - An update 

      Ringø, Einar; Hoseinifar, Seyed Hossein; Ghosh, Koushik; Doan, Hien Van; Beck, Bo Ram; Song, Seong Kyu (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2018-08-10)
      A complex and dynamic community of microorganisms, play important roles within the fish gastrointestinal (GI) tract. Of the bacteria colonizing the GI tract, are lactic acid bacteria (LAB) generally considered as favorable microorganism due to their abilities to stimulating host GI development, digestive function, mucosal tolerance, stimulating immune response, and improved disease resistance. ...
    • Lactic acid bacteria in shellfish: Possibilities and challenges 

      Ringø, Einar; Doan, Hien Van; Lee, Soonho; Song, Seong Kyu (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2019-11-04)
      Several investigations have investigated the gut microbiota in shellfish species, but less information is available on the favorable gut bacteria colonizing the GI tract, the lactic acid bacteria (LAB), and these studies have revealed the presence of <i>Carnobacterium, Enterococcus, Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus, Streptococcus, Vagococcus</i>, and <i>Weissella</i>. Identification ...
    • Lagring av ubefruktede egg fra Atlantisk laks (Salmo salar L.) - Effekter av mediesammensetning og lagringstid på uttrykk av maternale gener og embryooverlevelse 

      Øen, Magnus (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-09-04)
      Norge er i verdenstoppen når det kommer til produksjon av oppdrettslaks der det avsettes betydelige mengder med ressurser til produksjon av rogn. Stamfisk er utvalgte individer som verdsettes på bakgrunn av fiskens egenskaper. For en eggprodusent kan det være ønskelig å kombinere kjønnsceller fra spesifikke individer på bakgrunn av deres kombinasjonspotensial. Dette kan gjennomføres hvis stamfisk ...
    • Lagring av ubefruktede egg fra Atlantisk laks (Salmo salar L.). Effekter av medier og lagringstid på indikatorer for eggkvalitet 

      Moen, Camilla Valan (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-06-07)
      Eggkvalitet er definert som evnen et egg har til å bli befruktet og utvikles til et normalt embryo. Dårlig eggkvalitet kan føre til problemer med aktivering/befruktning eller senere stoppe embryonalutviklingen. Eggkvalitet baseres i hovedsak på egenskaper fra moren (maternale faktorer), men ytre faktorer kan påvirke eggkvaliteten. I kommersiell stamfiskproduksjon av Atlantisk laks (Salmo salar L.) ...
    • Laksvel - Standardisert operasjonell velferdsovervåking for laks i matfiskanlegg 

      Nilsson, Jonatan; Gismervik, Kristine; Nielsen, Kristoffer Vale; Iversen, Martin Haugmo; Noble, Christopher; Kolarevic, Jelena; Frotjold, Hilde; Nilsen, Kathrine; Wilkinson, Eirik; Klakegg, Barbo; Hauge, Hege Sørvåg; Sæther, Per Anton; Kristiansen, Tore S; Stien, Lars Helge (Research report; Forskningsrapport, 2022)
      Selv om oppdrettere og fiskehelsepersonell har undersøkt og dokumentert velferden til laksen har det ikke funnes noen standardisert måte å gjøre dette på. Denne protokollen er laget for å kunne brukes som en felles standard.<p> <p>Når en lager en standardisert protokoll for rutinemessig overvåking av fiskevelferd er det mange hensyn å ta, og disse kan til dels være motstridende. Protokollen bør ...