Viser treff 874-893 av 1563

    • Kongekrabbe og Snøkrabbe fra Barentshavet. Utbredelse, biologi, fangst, foredling og marked. 

      Farstad, Henry Christoffer (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-11-14)
      Snø- og kongekrabben er begge arter som har blitt introdusert til Barentshavet. Snøkrabben ble for første gang oppdaget på Gåsbanken i nærheten av Nova Semlja. Den har siden spredd seg vestover mot Svalbard. Kongekrabben ble av russiske forskere introdusert i Øst- Barentshavet på 1960-tallet. Siden har den spredd seg inn i norske farvann og etablert seg i flere fjorder i Øst-Finnmark. Snøkrabben har ...
    • Konsekvensutredning- verktøy for mer bærekraftig akvakultur 

      Andreassen, Otto; Robertsen, Roy; Hersoug, Bjørn; Holm, Petter (Research report; Forskningsrapport, 2011-11-23)
      Konsekvensutredninger (KU) er et vanlig instrument i planlegging av større tiltak på land. Når det gjelder tiltak i sjøområdene er det mindre utbredt, selv om det siden 1997 har vært mulig for forvaltningen å kreve KU for «større akvakulturanlegg». Definisjonen av større oppdrettsanlegg er knyttet til en lokalitetsstørrelse på 3600 MTB, eller mer. Utviklingen innen akvakulturnæringen har medført ...
    • Konsumenters assosiasjoner til et lokalt nisjeprodukt og mulige implikasjoner for merkevarebygging - eksemplet boknafisk fra Spindaj 

      Stene, Ove Marius Helø (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-05-05)
      Studie av konsumenters assosiasjoner til buknafisk fra Spindaj. Studiens formål er å identifisere nøkkelfaktorer for merkeverdi for en lokal bedrift. Et av funnene i studien viser at det er forskjeller i preferanser til forbrukerne. Mens mange gjerne forbinder buknafisk med festlige anledninger og som substitutt for den allerede populære lutefisken, velger mange dette produktet som hverdagsmat. ...
    • Kostnadseffektivitet i torskeflåten : en undersøkelse av relativ fartøylønnsomhet ved ulike tilstander i torskebestanden 

      Berntsen, Marius (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2012-05-15)
      Studien undersøker hvorvidt det eksisterer en driftsform som er mer kostnadseffektive enn andre ved å se på relativ fartøylønnsomhet for redskapsgruppene juksa, garn, line, snurrevad og trål i fisket etter nordøstarktisk torsk. På bakgrunn av resultatene drøftes også hvilke effekter fleksibelt redskapsvalg kan ha på flåtesammensetningen. Lønnsomhet måles i gjennomsnittlig lønnsevne på bakgrunn ...
    • Krokfanget - en verdifull egenskap for fisk? : en mall intercept studie av britiske forbrukeres kunnskap og oppfatninger 

      Eriksen, Andreas; Myhre, Magnus Stoud (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2012-05-15)
      I løpet av de siste årene har britiske supermarkedkjeder fått et større fokus på produkter av fisk som inneholder egenskapen krokfanget. Merket krokfanget kommer av at fiskeren har benyttet seg av redskaper som innebærer krok som fangstmetode, for eksempel line. Det kan se ut til at årsaken til supermarkedkjedenes fokus ligger i at redskaper som er krokbasert blir sett på som mer miljøvennlig, noe ...
    • Kunnskapsbehov av betydning for mattrygghet og beskyttelse av miljøet. Oppsummering fra VKMs vitenskapelige uttalelser i perioden 2016 - 2017 

      Alexander, Jan; Andersen, Lene Frost; Asare, Nana Yaa Ohene; Basic, Dean; Elvevoll, Edel Oddny; Grahek-Ogden, Danica; Hemre, Gro Ingunn; Hjeltnes, Brit Kristine; Hofshagen, Merete; Krogdahl, Åshild; Källqvist, Torsten; Rafoss, Trond; Skaar, Ida; Skåre, Janneche Utne; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Steffensen, Inger-Lise; Vandvik, Vigdis; Wasteson, Yngvild; Wendell, Micael (Research report; Forskningsrapport, 2018)
      Målet med denne rapporten er å synliggjøre kunnskapsbehov som er viktige for å sikre trygg mat og beskyttelse av miljøet i årene som kommer, og forbedre den nasjonale kunnskapsbasen. Rapporten er den siste i en serie av rapporter om kunnskapsbehov publisert av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM, tidligere Vitenskapskomiteen for mattrygghet). Den løfter frem kunnskapsbehov som er identifisert ...
    • Kunnskapsgrunnlag for mulig påvirkning fra oppdrettstorsk og levendelagret torsk på villtorsk 

      Bjørn, Pål Arne; Glover, Kevin Alan; Grefsrud, Ellen Sofie; Espeland, Sigurd Heiberg; Karlsbakk, Egil Erlingsson; Karlsen, Ørjan; van der Meeren, Terje; Moland, Even; Sandlund, Nina; Sæther, Bjørn-Steinar; Sætra, Ingeborg Mathisen; Svåsand, Terje (Research report; Forskningsrapport, 2021-05-26)
      Det er igjen økende interesse for torskeoppdrett, denne gang med en domestisert oppdrettstorsk som vil ha egenskaper som skiller seg fra vill torsk. Det er behov for et oppdatert kunnskapsgrunnlag om risiko for påvirkning på viltlevende torsk, spesielt genetiske og økologiske interaksjoner og lokalisering i forhold til gyte- og oppvekstområder. Denne rapporten som er bestilt av Fiskeridirektoratet ...
    • Kunnskapskartlegging-produksjon av stor laksesmolt 

      Ytrestøyl, Trine; Jenssen, Iris; Wetterwald, Vibeke Emilsen; Striberny, Anja; Alvestad, René; Dam, Rùni; Mortensen, Heidi S.; Johansen, Ellie; Espmark, Åsa Maria Olofsdotter; Johansen, Lill-Heidi; Kolarevic, Jelena; Larsen, Jørund S; Sandberg, Merete Gisvold; Nilsen, Tom Ole (Research report; Forskningsrapport, 2023-05-26)
      Basert på forskning og erfaringer kan det gis noen anbefalinger for produksjon av storsmolt med tanke på sentrale produksjonsparametere i den landbaserte fasen av produksjonen. En temperatur på 10-12 °C anbefales for å sikre god vekst i sjøfase og redusere tidlig kjønnsmodning hos hannfisk. Det anbefales ikke å gå bort fra lysstyring for å indusere smoltifisering før det foreligger mer dokumentasjon ...
    • Kunnskapsledelse i kunnskapsbedrifter - PwC som eksempel 

      Haldorsen, Ottar (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-06-08)
      Oppgaven har jeg valgt å dele inn i tre deler. Problemstillingene er formulert slik: - På hvilken måte rekrutterer PwC sine ansatte, og hvordan er personalutviklingen av de ansatte? - Hvordan lagrer PwC kunnskap i organisasjonen, og på hvilken måte gjøres den tilgjengelig for de ansatte? - Hva gjør PwC for å holde på de ansatte?
    • Kvalitet av ensilasje og ensilasjeprodukter fra restråstoff etter sløying av torsk og laks 

      Guneriussen, Thomas (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-11-30)
      Nesten halvparten (314 000 tonn) av restråstoff i norsk fiskeri- og havbruksnæring ble i 2016 konservert med ensilering. Dette er en enkel, veletablert og lønnsom teknologi. Fra ensilasjen kan det utvinnes proteinhydrolysat og olje som kan brukes i fôr til gris, kylling og oppdrettsfisk. Slik utnyttelse av restråstoff bidrar til matproduksjon og er et viktig eksempel på sirkulær bioøkonomi. Forskning ...
    • Kvalitet av olje framstilt ved ensilering av lakseslo 

      Swan, Karoline (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-06-15)
      I forbindelse med økt produksjon og foredling av atlantisk laks (Salmo salar L.) øker også mengden biprodukter og avskjær. I 2005 ble cirka 114 000 tonn biprodukter fra laks og ørret (Oncorhynchus mykiss) ensilert. Fett utgjør i underkant av 20 % og vil utgjøre omtrent 22 000 tonn olje. Rundt halvparten av dette prosesseres av Hordafor AS. Fiskeoljer har et naturlig innhold av langkjedede flerumettede ...
    • Kvalitet av vedlikeholdsfôret levendelagret torsk sultet i opptil 12 uker 

      Thomsen, Nicklaes Damkær (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2017-05-15)
      For Norge og det norske folk har torskefiskeriet alltid vært en viktig næring. Dagens marked «oversvømmes» av torsk i årets første 4 måneder, og prisene på torsk er relativt lave i denne perioden. Et uttalt mål i Næringa er å kunne produsere ferske torskeprodukter gjennom hele året. Gjennom prøving og feiling har Næringa lært at ved å fange og lagre torsk levende i merder vil sesongen kunne forlenges. ...
    • Kvalitet og holdbarhet av torskefilet – påvirkningen av ulik temperatur ved «ilandføring» 

      Ingebrigtsen, Tomas André (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-17)
      Sjømatnæringen i Norge er viktig for både norsk økonomi og grunnlaget for bosetning langs den lange kysten vår. I dagens samfunn kastes rundt en fjerdedel av all mat som produseres som følge av mikrobiell aktivitet. Fisk er et lett bedervelig råstoff, og derfor er det viktig å finne metoder for å oppnå best mulig holdbarhet. Brudd på kjølelinjen ved produksjon av ferske fiskeprodukter og lagring ved ...
    • Kvaliteten på norsk saltfisk i Portugal. En studie av hvilke faktorer som oppfattes som viktigst for kvaliteten på saltfisk, sett fra norsk og portugisisk ståsted, samt vurderinger av hvorvidt dagens leverte kvalitet kan tilpasses nye produktkategorier. 

      Karlsen, Konstanse (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-05-14)
      Målet med denne undersøkelsen var å finne ut hvilke faktorer norske og portugisiske aktører mener er viktigst for kvaltieten på saltfisk, og hvordan dagens leverte kvalitet kan tilpasses nye produktkategorier. Oppgaven bygger på intervjuer med totalt 15 personer med ulik tilknytning til saltfisk og klippfisk i Norge og Portugal. Resultatene av undersøkelsene viste at de norske og portugisiske ...
    • Kvalitetsforbedring og miljøgevinster i norsk villfisksektor – Kvalitetsforbedring i fangstoperasjoner. Sluttrapport 

      Esaiassen, Margrethe; Akse, Leif; Karlsen, Kine Mari; Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Joensen, Sjurdur; Midling, Kjell Øyvind (Research report; Forskningsrapport, 2013-09-13)
      Gjennom erfaring, kunnskapsutvikling og effektiv forvaltning er viktige fiskebestander nå i godt hold og kvotene er økende. Utfordringen er å utnytte den gunstige ressurssituasjonen til å skape produkter som har høy verdi for konsumentene og god lønnsomhet for næringsaktørene. Nøkkelen ligger i å forbedre og stabilisere kvaliteten på råvarene og sikre en optimal leveringsdyktighet slik at råvarenes ...
    • Kvalitetsfremmende kystlineteknologi. Viktig bidrag til økt verdiskapning i fiskeriavhengige kystsamfunn? 

      Rindahl, Lasse (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2006-12-01)
      I denne studien tar jeg for meg hvordan ny teknologi kan være med å påvirke kvaliteten på landet råstoff fra kystflåten, og har tatt for meg Automatisk linehaler (ALH) og eventuell verdiskapning i filetindustrien ved eliminering av høttskader på råstoff fra lineflåten. Det er tidligere dokumentert at høttskader på råstoffet reduserer utbyttet filetprodusenten oppnår, og det er dokumentert at ...
    • Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier? 

      Hansen, Kristin Beate; Nøstvold, Bjørg Helen; Joensen, Sjúrður; Esaiassen, Margrethe (Research report; Forskningsrapport, 2020-01)
      Spania har en lang tradisjon for konsum av saltfisk, og de kan velge fisk produsert i flere land og med flere produksjons-metoder. Island har vært markedsleder siden 90-årene, og både Island og Færøyene oppnår høyere kilopris enn Norge i det spanske saltfiskmarkedet. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse og en kvalitetsvurdering av 50 saltfisk med utvalgte norske saltfisk-produsenter og spanske ...
    • Kvalitetsoppfatning av saltfisk. Vurderer Norge og Spania kvaliteten på saltfisk etter de samme kriterier? 

      Hansen, Kristin Beate (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-05-15)
      Spania har en lang tradisjon for å spise saltfisk av torsk, og de kan velge fisk produsert fra flere land og med flere produksjonsmetoder. Island og Færøyene oppnår høyere kilopris for sine produkter enn der Norge gjør i Spania. Saltfisk er et produkt det tar tid å lage god mat av da den må vannes ut før den kan bli til en matrett. Dette har ført til at lettsaltet fisk og utvannede produkter har ...
    • Kvalitetsutfordringer på stor snurrevadtorsk - årsaker og mulige tiltak 

      Tobiassen, Torbjørn Inge; Joensen, Sjúrður; Kristoffersen, Silje; Martinsen, Gustav; Hansen, Kristin Beate; Olsen, Stein Harris; Esaiassen, Margrethe (Research report; Forskningsrapport, 2024-01-22)
      Stor snurrevadfanget fisk har andre typer skader enn fisk som er fanget med andre redskap, eksempelvis garn. Målsettingen med arbeidet som presenteres her var å kartlegge type og omfanget av skader på stor snurrevadfanget torsk, samt finne årsakene til slike skader. Det synes å bli flere innvendige skader på snurrevadfanget fisk, slik som knekt rygg og bloduttredelser nær svømmeblæra. Disse ...
    • Kvinner og toppledelse - et verdivalg? 

      Jacobsen, Marte Andersen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-18)
      Denne oppgaven tar for seg toppledelse og verdivalg. Tidligere forskning har forklart det at kvinner ikke velger toppledelse med glasstakseffekten, altså at kvinner ikke kommer opp til de høyeste posisjonene fordi det finnes usynlige mekanismer som gjør at de blir forhindret. Denne oppgaven vil gå dypere inn på om kvinner og menn har, og tar, forskjellig verdivalg når de velger topplederjobb. Oppgaven ...