Palliativ behandling i en nordnorsk utkantkommune: Hva skal til for å lykkes?
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/8015Dato
2015-05-28Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Brøndbo, BirgitSammendrag
Resymé
Formål: Hensikten med denne oppgaven har vært å utforske hva som kan være vesentlige faktorer for å etablere og opprettholde et velfungerende, tverrfaglig palliativt tilbud i kommunal regi. Dette er et aktuelt tema når norske kommuner de kommende årene møter store utfordringer i forhold til palliativ omsorg – både fordi befolkningen blir eldre og fordi Samhandlingsreformen stiller nye krav. En nordnorsk kommune som har hatt et velfungerende palliativt tilbud i en årrekke er valgt ut som case – med en målsetting om å få svar på følgende forskningsspørsmål: ”Hvorfor fungerer det palliative tilbudet godt i nettopp denne kommunen?”.
Metode: Metoden er kvalitativ. Utvalget består av seks helsearbeidere som arbeider i samme gruppe, men har som har ulike roller og representerer fire forskjellige profesjoner. Intervjuformen er semistrukturert. Analysen er tverrgående og basert på systematisk tekstkondensering.
Resultater: I kommunen som er brukt som case, fremstår det palliative tilbudet som en helhetlig konstruksjon: Grunnmuren består av et tverrfelleskap – det vil si en liten, stabil, tverrfaglig gruppe – samt de lokale og regionale nettverkene som gruppen er omsluttet av. Viktige bærebjelker i tilbudet er kunnskapsfokus og holdningsbevissthet, dessuten utgjør føre var-tenkning en viktig byggestein.
Hovedkonklusjon: Hovedårsaken til at det palliative tilbudet fungerer godt i kommunen som er brukt som case, er et velutviklet tverrfellesskap med fokus på kunnskap og holdninger.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Mastergradsoppgaver Helsefak [1308]
Copyright 2015 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: