dc.contributor.advisor | Støa Birketvedt, Grethe | |
dc.contributor.advisor | Florholmen, Jon | |
dc.contributor.author | Smørsgård, Nina Edvardsen | |
dc.date.accessioned | 2015-09-08T14:39:14Z | |
dc.date.available | 2015-09-08T14:39:14Z | |
dc.date.issued | 2015-05-29 | |
dc.description.abstract | Fedmeproblematikk er blitt et økende fenomen i vår verden og har nådd epidemiske proporsjoner og er en av de viktigste årsaker til sykelighet og død. Behandlingen består av livsstilsendringer slik som økt fysisk aktivitet og diett. Ulike diettalternativer er tilgjengelig nasjonalt og er mer eller mindre vitenskapelig bevist. En av diettene tar bruk av tryptofanrik kost.
Mål med oppgaven er å dokumentere om tryptofanrikt kosthold kan gi vektreduksjon hos overvektige og belyse mulige mekanismer bak denne effekten .
Det er gjort litteratursøk i pubmed samt brukt lærebøker i basal endokrinologi og biokjemi, for å innhente bakgrunnslitteratur samt relevante studier.
Resultater viser til at tryptofan i kosten kan øke mengde cerebral serotonin. Opptak er avhengig av mengde tryptofan samt karbohydrater i kosten. Den største vektmodulerende effekten av tryptofanrik kost er foreslått å være økt mengde serotonin til hjernen, som gir en appetittdempende feedbackmekanisme. Serotonin kan også dempe angst, depresjon og stress. Videre bedrer serotonin søvnkvalitet der overvekt og dårlig søvn er korrelerte. Hvorvidt trypofanrik kost kan gi vektreduksjon hos overvektige er omdiskutert, men det finnes noe dokumentasjon på dette. Det finnes foreløpig ikke studier på tryptofanrik kost som baseres på et vitenskapelig godt studiedesign.
Det kan konkluderes med at tryptofan kan ha indirekte effekt på vektreduksjon. Det foreligger per dags dato mer dokumenterte alternativer for diettbehandling av overvekt, enn hva angår et tryptofanrikt kosthold. Det er nødvendig å utføre randomiserte kontrollerte studier over tid, for å påvise en direkte effekt av tryptofan på vektreduksjon. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/8030 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_7612 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2015 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) | en_US |
dc.subject.courseID | MED-3950 | en_US |
dc.subject | VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 | en_US |
dc.subject | VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 | en_US |
dc.title | Overvekt, hormoner og tryptofanrik kost | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.type | Mastergradsoppgave | en_US |