dc.contributor.advisor | Larsen, Toril Agnete | |
dc.contributor.author | Nergård, Ida | |
dc.date.accessioned | 2015-09-14T08:53:23Z | |
dc.date.available | 2015-09-14T08:53:23Z | |
dc.date.issued | 2015-05-05 | |
dc.description.abstract | Bakgrunn: Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring
ble utgitt i juni 2009. Jeg har erfart at det er vanskelig å følge nye retningslinjer og få dem implementert inn i arbeidshverdagen. Eldre pasienter er spesielt utsatt for underernæring, og det kan få store konsekvenser for pasienten hvis ikke problemet blir oppdaget.
Hensikt: Å få kunnskap om helsepersonells erfaringer med ernæringsarbeid knyttet til eldre pasienter.
Problemstilling: Hvordan jobber helsepersonell i hjemmetjenesten med ernæringsarbeid knyttet til eldre pasienter?
Metode: Dette er en kvalitativ studie. Det ble gjennomført to fokusgruppeintervju med til sammen fem deltagere. Alle deltagerne jobbet på samme avdeling i hjemmetjenesten. Det er brukt en åpen koding i analyseprosessen.
Resultat: Gjennom analysen kom det frem at den gamle pasienten forsvinner i det generelle gjennom ernæringsarbeidet. Helsepersonell forteller at ernæringskartlegginger og vektregistreringer er blitt et krav i hjemmetjenesten. Pasientens vedtak legger føringer for hvordan arbeidet skal utføres. Helsepersonell forteller om viktige samarbeidspartnere i ernæringsarbeidet og spesielle utfordringer med ernæringsarbeid til eldre pasienter.
Konklusjon: Studien viste at helsepersonell har fokus på ernæring, men det spesielle med ernæringsarbeid til eldre pasienter har en tendens til å forsvinne i det generelle. Helsepersonell fokuserer på ernæringskartlegginger og vektregistreringer, men noen ganger blir registreringer mer som et pålegg fra ledelsen enn en integrert del av arbeidsdagen. Det er en kompleks prosess å integrere nye retningslinjer slik at det blir en naturlig del av arbeidshverdagen. Det krever faglig kompetanse, strukturert ansvarsfordeling og tydelig ledelsesforankring for å lykkes. Hjemmetjenesten må fortsette å jobbe mot dette målet. Helsepersonell i hjemmetjenesten har en viktig funksjon som bindeledd mellom forskjellige samarbeidspartnere. Å skape en felles forståelse for målsettinger og utfordringer i ernæringsarbeidet er viktig for å sikre kvalitet og best mulig tjenester til eldre pasienter.
Nøkkelord: Ernæringsarbeid, hjemmetjeneste, eldre, underernæring. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/8056 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_7643 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2015 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) | en_US |
dc.subject.courseID | HEL-3904 | en_US |
dc.subject | VDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811 | en_US |
dc.subject | VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811 | en_US |
dc.subject | Helse- og omsorgstjenester til eldre | en_US |
dc.title | Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten. Hvordan jobber helsepersonell i hjemmetjenesten med ernæringsarbeid knyttet til eldre pasienter? | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.type | Mastergradsoppgave | en_US |