Show simple item record

dc.contributor.advisorJorde, Rolf
dc.contributor.authorSollid, Stina Therese
dc.date.accessioned2016-07-11T11:51:18Z
dc.date.available2016-07-11T11:51:18Z
dc.date.issued2016-04-21
dc.description.abstractTidligere studier har vist en sammenheng mellom vitamin D-nivåer og type 2 diabetes, men om vitamin D kan brukes for å forebygge type 2 diabetes, har ikke vært kjent. 511 personene ble inkludert i studien og jevnt fordelt til å motta enten ukentlig høy-dose vitamin D-tilskudd eller narremedisin (placebo). Etter ett år var det ingen effekt av vitamin D-tilskudd på utviklingen av type 2 diabetes eller blodsukker, og heller ingen effekt på blodtrykk eller kolesterol. Hos personer med normalt D vitamin-nivå kan derfor ikke ekstra tilskudd av vitamin D anbefales for å forebygge type 2 diabetes, eller for å bedre blodsukker, blodtrykk eller kolesterol. Ved studiestart hadde de fleste i både vitamin D og placebo gruppen normale D vitamin-nivåer, dermed kan vi ikke utelukke at vitamin D kan ha en gunstig effekt hos personer med uttalt vitamin D-mangel. Vi fant videre at genetiske forhold, vekt og utgangsnivå av vitamin D påvirker hvor mye vitamin D-nivået øker etter vitamin D-tilskudd. Disse store individuelle variasjonene i vitamin D-nivå økning bør tas hensyn til når en gir anbefalinger om vitamin D-tilskudd. Vanligvis måles det den totale mengde av vitamin D i blodet, både den delen som er bundet til bindeproteiner og den delen som sirkulerer fritt. I vår studie har vi målt separat både den frie, bundne og totale mengde vitamin D. Resultatene tyder på at den totale mengde vitamin D, som er enklest å måle, fortsatt er det en bør bruke til å vurdere en persons vitamin D status.en_US
dc.description.doctoraltypeph.d.en_US
dc.description.popularabstractTidligere studier har vist en sammenheng mellom vitamin D-nivåer og type 2 diabetes (T2D), men om vitamin D kan brukes for å forebygge T2D, har ikke vært kjent. 511 personer med økt risiko for T2D ble i en klinisk studie jevnt fordelt til å motta enten ukentlig høy-dose vitamin D-tilskudd eller placebo. Etter 12 måneder var det ingen effekt av vitamin D tilskudd på utviklingen av T2D eller blodsukker, og heller ingen effekt på blodtrykk eller lipidverdier. Hos personer med normalt vitamin D-nivå kan derfor ikke ekstra tilskudd av vitamin D anbefales for å forebygge T2D, eller for å bedre blodsukker, blodtrykk eller lipidverdier. Vi fant videre at genetiske forhold, vekt og utgangsnivå av vitamin D påvirker hvor mye vitamin D-nivået øker etter vitamin D-tilskudd. Disse store individuelle variasjonene i vitamin D-nivå økning bør det tas hensyn til når en gir anbefalinger om vitamin D-tilskudd. Vanligvis måles den totale mengde av vitamin D i blodet, både den delen som er bundet til bindeproteiner og den delen som sirkulerer fritt. I vår studie har vi målt separat både den frie, bundne og totale mengde vitamin D. Resultatene tyder på at den totale mengde vitamin D, som er enklest å måle, fortsatt er det en bør bruke til å vurdere en persons vitamin D status.en_US
dc.description.sponsorshipThanks to The North Norway Regional Health Authority, The Norwegian Diabetes Association, The University of Tromsø, The Research Council of Norway, and The Novo Nordisk foundation for grants making the study possible.en_US
dc.descriptionThe papers of this thesis are not available in Munin.<br> Paper I. Sollid, ST et al. No effect of high-dose vitamin D supplementation on glycemic status or cardiovascular risk factors in subjects with prediabetes. Available in <a href=http://dx.doi.org/10.2337/dc14-0218>Diabetes Care 2014;37:2123–2131</a><br> Paper II. Sollid, ST et al. Large individual differences in serum 25-hydroxyvitamin D response to vitamin D supplementation: effects of genetic factors, body mass index, and baseline concentration. results from a randomized controlled trial. Available in <a href=http://dx.doi.org/10.1055/s-0034-1398617>Hormone and Metabolic Research 2016; 48(01): 27-34</a><br> Paper III. Sollid, ST et al. Effects of vitamin D binding protein phenotypes and vitamin D supplementation on serum total 25(OH)D and directly measured free 25(OH)D. (Manuscript). Published version available in <a href=http://dx.doi.org/10.1530/EJE-15-1089>European Journal of Endocrinology April 1, 2016 174 445-452</a>en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/9424
dc.identifier.urnURN:NBN:no-uit_munin_8978
dc.language.isoengen_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.rights.holderCopyright 2016 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)en_US
dc.subject700en_US
dc.subjectThe Tromsø Study
dc.subjectTromsøundersøkelsen
dc.titleGlucose metabolism, genetic factors, vitamin D binding protein and directly measured free 25-hydroxyvitamin D -Results from a randomized controlled trial with high-dose vitamin D supplementation in subjects with prediabetesen_US
dc.typeDoctoral thesisen_US
dc.typeDoktorgradsavhandlingen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)