dc.contributor.advisor | Jorde, Rolf | |
dc.contributor.author | Sollid, Stina Therese | |
dc.date.accessioned | 2016-07-11T11:51:18Z | |
dc.date.available | 2016-07-11T11:51:18Z | |
dc.date.issued | 2016-04-21 | |
dc.description.abstract | Tidligere studier har vist en sammenheng mellom vitamin D-nivåer og type 2 diabetes, men om vitamin D kan brukes for å forebygge type 2 diabetes, har ikke vært kjent.
511 personene ble inkludert i studien og jevnt fordelt til å motta enten ukentlig høy-dose vitamin D-tilskudd eller narremedisin (placebo). Etter ett år var det ingen effekt av vitamin D-tilskudd på utviklingen av type 2 diabetes eller blodsukker, og heller ingen effekt på blodtrykk eller kolesterol. Hos personer med normalt D vitamin-nivå kan derfor ikke ekstra tilskudd av vitamin D anbefales for å forebygge type 2 diabetes, eller for å bedre blodsukker, blodtrykk eller kolesterol. Ved studiestart hadde de fleste i både vitamin D og placebo gruppen normale D vitamin-nivåer, dermed kan vi ikke utelukke at vitamin D kan ha en gunstig effekt hos personer med uttalt vitamin D-mangel.
Vi fant videre at genetiske forhold, vekt og utgangsnivå av vitamin D påvirker hvor mye vitamin D-nivået øker etter vitamin D-tilskudd. Disse store individuelle variasjonene i vitamin D-nivå økning bør tas hensyn til når en gir anbefalinger om vitamin D-tilskudd.
Vanligvis måles det den totale mengde av vitamin D i blodet, både den delen som er bundet til bindeproteiner og den delen som sirkulerer fritt. I vår studie har vi målt separat både den frie, bundne og totale mengde vitamin D. Resultatene tyder på at den totale mengde vitamin D, som er enklest å måle, fortsatt er det en bør bruke til å vurdere en persons vitamin D status. | en_US |
dc.description.doctoraltype | ph.d. | en_US |
dc.description.popularabstract | Tidligere studier har vist en sammenheng mellom vitamin D-nivåer og type 2 diabetes (T2D), men om vitamin D kan brukes for å forebygge T2D, har ikke vært kjent. 511 personer med økt risiko for T2D ble i en klinisk studie jevnt fordelt til å motta enten ukentlig høy-dose vitamin D-tilskudd eller placebo. Etter 12 måneder var det ingen effekt av vitamin D tilskudd på utviklingen av T2D eller blodsukker, og heller ingen effekt på blodtrykk eller lipidverdier. Hos personer med normalt vitamin D-nivå kan derfor ikke ekstra tilskudd av vitamin D anbefales for å forebygge T2D, eller for å bedre blodsukker, blodtrykk eller lipidverdier. Vi fant videre at genetiske forhold, vekt og utgangsnivå av vitamin D påvirker hvor mye vitamin D-nivået øker etter vitamin D-tilskudd. Disse store individuelle variasjonene i vitamin D-nivå økning bør det tas hensyn til når en gir anbefalinger om vitamin D-tilskudd. Vanligvis måles den totale mengde av vitamin D i blodet, både den delen som er bundet til bindeproteiner og den delen som sirkulerer fritt. I vår studie har vi målt separat både den frie, bundne og totale mengde vitamin D. Resultatene tyder på at den totale mengde vitamin D, som er enklest å måle, fortsatt er det en bør bruke til å vurdere en persons vitamin D status. | en_US |
dc.description.sponsorship | Thanks to The North Norway Regional Health Authority, The Norwegian Diabetes Association, The University of Tromsø, The Research Council of Norway, and The Novo Nordisk foundation for grants making the study possible. | en_US |
dc.description | The papers of this thesis are not available in Munin.<br>
Paper I. Sollid, ST et al. No effect of high-dose vitamin D supplementation on glycemic status or cardiovascular risk factors in subjects with prediabetes. Available in <a href=http://dx.doi.org/10.2337/dc14-0218>Diabetes Care 2014;37:2123–2131</a><br>
Paper II. Sollid, ST et al. Large individual differences in serum 25-hydroxyvitamin D response to vitamin D supplementation: effects of genetic factors, body mass index, and baseline concentration. results from a randomized controlled trial. Available in <a href=http://dx.doi.org/10.1055/s-0034-1398617>Hormone and Metabolic Research 2016; 48(01): 27-34</a><br>
Paper III. Sollid, ST et al. Effects of vitamin D binding protein phenotypes and vitamin D supplementation on serum total 25(OH)D and directly measured free 25(OH)D. (Manuscript). Published version available in <a href=http://dx.doi.org/10.1530/EJE-15-1089>European Journal of Endocrinology April 1, 2016 174 445-452</a> | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/9424 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_8978 | |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2016 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) | en_US |
dc.subject | 700 | en_US |
dc.subject | The Tromsø Study | |
dc.subject | Tromsøundersøkelsen | |
dc.title | Glucose metabolism, genetic factors, vitamin D binding protein and directly measured free 25-hydroxyvitamin D
-Results from a randomized controlled trial with high-dose vitamin D supplementation in subjects with prediabetes | en_US |
dc.type | Doctoral thesis | en_US |
dc.type | Doktorgradsavhandling | en_US |