Endring av CRP i en populasjon - en kohortestudie
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/9439Date
2016-05-30Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Bakgrunn
Tidligere studier har funnet en assosiasjon mellom kronisk forhøyet high sensitive C-reaktivt protein (hs-CRP) og økt risiko for hjerte-karsykdom (CVD) og dødelighet, ischemisk slag og dødelighet fra flere typer kreft og lungesykdommer. Det har også blitt observert at røyking, Hormon Replacement Therapy (HRT), økende BMI og alder er sterkt knyttet til forhøyede CRP verdier, samt at statinbruk kan assosieres til lavere habituell CRP. Studier på Inhalasjonkortikosteroider (ICS) og CRP viser sprikende resultater. Formålet med dette prosjektet var å videre undersøke hvordan endringer i statinbruk, BMI, røyking og ICS-bruk påvirker hs-CRP over tid i en voksen befolkning.
Metode og materiale
I en prospektiv kohortstudie med 3938 deltakere, med en gjennomsnittlig alder på 61.3 år, ble endringen i CRP over 6 år evaluert i forhold til alder, kjønn, BMI, endring i BMI, røykevaner, statinbruk og ICS-bruk. I tillegg er det gjort statistiske analyser som inkluderer HRT, astma/KOLS, CVD og symptomer på luftveisinfeksjoner for å ytterligere kunne belyse vårt forskningsspørsmål. Det er brukt data fra Tromsøundersøkelsen, en stor repetert befolkningsundersøkelse, og deltakere med CRP-verdier fra både den femte Tromsøundersøkelsen (Tromsø 5) og den sjette Tromsøundersøkelsen (Tromsø 6) er inkludert. Med 6 års intervall ble hs-CRP, vekt og høyde målt og informasjon om livstil, sykdommer og medikamentbruk innhentet ved bruk av spørreskjema.
Resultat
Median CRP i Tromsø 5 var for hele studiepopulasjonen 1.50 mg/L i Tromsø 5 og 1.49 mg/L i Tromsø 6. Gruppen som ikke brukte statiner hadde median CRP 1.48 mg/L i Tromsø 5 og 1.53 mg/L i Tromsø 6. Statinbrukere hadde median CRP 1.33 mg/L i Tromsø 5 og 1.32 mg/L i Tromsø 6, en ikke signifikant endring jamført med ikke-statinbrukere. Det ble funnet en median CRP på 1.76 mg/L i Tromsø 5 og 1.47 mg/L i Tromsø 6 i gruppen som startet på statiner. Denne reduksjonen var signifikant jamført med ikke-brukere. I gruppen som sluttet med statiner ble det funnet en signifikant økning i median CRP sammenholdt med ikke-brukere, fra 1.36 mg/L i Tromsø 5 til 1.60 mg/L i Tromsø 6. Deltakerne med BMI reduksjon ≥2 hadde median CRP 1.76 mg/L i Tromsø 5 og 2.18 mg/L i Tromsø 6. Gruppen med BMI økning ≥2 hadde median CRP 1.85 mg/L i Tromsø 5 og 1.47 mg/L i Tromsø 6. Begge disse gruppene hadde signifikant endring i CRP sammenliknet med gruppen uten endring i BMI. CRP-endringen hos de som startet med ICS, de som sluttet med ICS og ICS brukere i hele perioden var ikke signifikant sammenlignet med ikke-brukere. Det ble funnet en signifikant økning i CRP hos de som sluttet å røyke jamført med ikke-røykere. Det ble observert en signifikant reduksjon i CRP blant de som sluttet med HRT sammenliknet med de som ikke brukte HRT.
Konklusjon
Studien viser en tydelig assosiasjon mellom oppstart/seponering av statinbehandling og CRP endring samt en assosiasjon mellom BMI endring og CRP endring, men ingen assosiasjon mellom oppstart/seponering av ICS og CRP endring. Det ble funnet et assosiasjon mellom økning i CRP og røykeslutt, et overraskende funn som delvis kan forklares av at det tidligere har blitt observert økt forekomst av røykeslutt blant individer med nydiagnostisert koronarsykdom eller KOLS
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2016 The Author(s)
The following license file are associated with this item: