Russisk-kinesisk grenseforhold i det russiske Fjerne østen. En analyse av forholdet mellom Russland og Kina i det russiske Fjerne Østen
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/11226Dato
2017-05-14Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Lohne, Dina JacobsenSammendrag
Oppgaven søker å analysere grenseforholdet mellom Russland og Kina med fokus på regionen «Det russiske Fjerne Østen» (RFØ), ved å besvare problemstillingen; om det eksisterer en russisk sikkerhetspolitisk frykt i det russiske Fjerne Østen med tanke på regionens økonomiske og demografiske utvikling med en stor kinesisk tilstedeværelse. Problemstillingen blir besvart med et russisk perspektiv. Undersøkelsen er tidsavgrenset fra Sovjetunionens fall i 1991 frem til 2014, og besvares ved bruk av tre forskningsspørsmål. Deretter består analysen av en predikeringsdel som tar for seg regionens framtidsutsikter etter 2017.
Ved å undersøke om det eksisterer (1) frykt for kinesisk snikkolonisering i regionen, (2) frykt for formelle territorielle krav fra Kina og (3) hvordan Russland og Kinas økonomiske relasjoner påvirker det RFØ, besvares problemstillingen. Empirien om demografi, forholdet mellom sentrale og regionale myndigheter, ressurser, økonomi og handel og behovet for arbeidsinnvandring, belyser en regional oppfatning. Kina som en økonomisk stormakt og det strategiske partnerskapet mellom Russland og Kina viser hvordan økonomi og bilateralt samarbeid påvirker deres økonomiske relasjon og dermed også det RFØ.
Kapittelet «Veien fremover» vil gi leseren et innblikk i hvordan regionens framtidsutsikter ser ut med tanke på arbeidsinnvandring, bilateralt og regionalt samarbeid, og hvordan et endret internasjonalt system kan komme til å påvirke det russiske Fjerne Østen. Internasjonal politikk med teoriene realisme og liberalisme blir benyttet for å analysere oppgavens empiri.
Gjennom analysen kan vi observere at russere fryktet for den kinesiske immigrasjonen som i verste fall kunne ende med en kinesisk snikkolonisering av regionen. Kina ble altså oppfattet som en demografisk trussel for Russland. I tillegg eksisterte russisk frykt for formelle territorielle krav fra Kina i det RFØ. Bakgrunnen var at kineserne hadde strategiske interesser i det RFØ på grunn av regionens ressurser. Det RFØ er svært økonomisk underutviklet og avhengig av andre stater, og det RFØ var spesielt avhengig av kinesisk arbeidskraft. Den kinesiske arbeidsinnvandringen styrket det Sino-Russiske økonomiske forholdet. Derfor hadde nabostatenes økonomiske relasjoner stor påvirkningskraft på det RFØ. Det eksisterte altså en russisk sikkerhetspolitisk frykt i det RFØ på grunn av regionens økonomiske og demografiske utvikling med en stor kinesisk tilstedeværelse i perioden 1991 til 2014.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2017 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: