Effekt av å bruke retarderende stoff (R-stoff) i herdingsprosessen i store betongkonstruksjoner i kaldt klima
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/11337Dato
2017-06-08Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Hansen, Roy Kristian TingvollSammendrag
Varmeutviklingen i betong avgjøres mye av sement sammensetningen. Sementen er sammensatt av forskjellige klinker som har mye å si for varmeutviklingen, ettersom de har forskjellige energiutvikling og reaksjonshastighet når de kommer i kontakt med vann. Pozzolan er et stoff som kan brukes til å erstatte en vis mengde av sementen, som flygeaske som gir en reduksjon i varmeutviklingen og har mindre innvirkning på betongen egenskaper er ofte brukt i Norge. Varmeutviklingen i betongen spiller direkte inn på størrelsen til temperaturgradienten. Når herdetemperaturen blir for høy kan det bli for stor forskjell mellom kjernen (spenning) og overflaten (strekk) slik at det dannes riss og kvaliteten på betongen blir dårligere. Målsetningen i denne oppgaven er å kartlegge om bruk av retarderende stoffer kan gi en redusere varmeutviklingen i betongen ved bruk av Norcem Standard FA sement. Dette i forbindelse med vindmølleparken som skal bygges i Åndstadblåheia som det var først planlagt å bruke Norcem Standard FA sement. Litteraturstudiet omfatter hydratiseringsgrad, hastighetsfunksjon, modenhetsprinsippet og varmeutvikling. Det praktiske arbeid som ble gjort i forbindelse med oppgaven var blanding av reseptene, konstruksjon av herdekasser og kobling av målepunkter for temperaturmålingene og det ble tatt trykkfasthet prøver for hver blanding. Det er gjort noen enkle beregninger av stigningstallet til varmeutviklingen og teoretisk maksimum temperaturer i blandingene som ble brukt. Ved måling av temperaturutviklingen i herdekassene ble det laget grafer som viser temperaturutviklingens forløp og hvordan ytre romtemperatur kan påvirke temperaturen i herdingsprosessen. Simuleringsprogramet Hett 97 er brukt til å simulere forskjellige konstruksjoner for å kartlegg temperaturutviklingen i større konstruksjoner. Dette for å kunne sammenligne med oppnådd temperatur i herdekassene og beregnet temperaturer
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2017 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: