Show simple item record

dc.contributor.advisorOlsen, Ragnar
dc.contributor.advisorPedersen, Alice Marie
dc.contributor.authorUdin, Therese Christina
dc.date.accessioned2018-01-23T12:28:46Z
dc.date.available2018-01-23T12:28:46Z
dc.date.issued2017-05-15
dc.description.abstractLetingen etter nye ressurser som er rik på flerumettede langkjedede omega-3 fettsyrer, har ført til utnyttelse av dyreplanktonet Calanus finmarchicus (raudåte). Det blir høstet inn ved tråling i overflaten under de mest lipidrike stadiene i vår- og sommermånedene. Den største andelen av lipidene er voksestere med et høyt innhold av omega-3 fettsyrer; stearidonsyre (18:4n-4), EPA (20:5n-3) og DHA (22:6n-3). Firmaet Calanus AS utvinner ut olje (Calanus® Oil) fra C. finmarchicus og flere publikasjoner har indikert positive helseeffekter som kan komme fra andre komponenter enn kun EPA og DHA. Den industrielle prosesseringen gir i tillegg til oljen to andre produkter; et proteinhydrolysat og en grakse. Hensikten med denne masteroppgaven var å undersøke egenskapene til to bestanddeler i graksen, protein og kitin. Dette kan gi kunnskap som kan bidra til kommersialisering av grakse-produktet. Graksen inneholdt omtrent lik andel fett, kitin og protein. Andelen kitin i graksen var 23,5 % på tørrstoffbasis, mens kitininnholdet i rekeskallmel er litt lavere. Til tross for dette, stilles det spørsmål med om det vil være lønnsomt å utvinne kitin fra graksen, med tanke på at raudåte har et lavt innhold av kitin. I tillegg inneholdt kitinet som ble utvunnet fra graksen små mengder med aske og protein, så en mer omfattende metode må nok anvendes og dette kan bli kostbart. Størrelsesfordelingen av proteiner i graksen varierte, det ble funnet både intakte og delvis intakte proteiner. Det ble også vist at graksen inneholder tropomyosin og ikke minst, degraderingsprodukter av proteinet, som kryssreagerte med antistoff rettet mot reke-tropomyosin. Flere hydrolyser med ulike enzymer frigjorde mer fett og protein fra graksen. Dette viser at det er mulighet for en bedre enzymatisk prosessering, som kan resultere i et bedre utbytte av olje og hydrolyserte proteiner i en industriell prosess.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/12025
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2017 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)en_US
dc.subject.courseIDBIO-3901
dc.subjectMarin bioteknologien_US
dc.subjectRaudåteen_US
dc.subjectEnzymatisk hydrolyseen_US
dc.subjectSjømatallergeneren_US
dc.subjectOmega-3 fettsyreren_US
dc.subjectVDP::Teknologi: 500::Bioteknologi: 590en_US
dc.subjectVDP::Technology: 500::Biotechnology: 590en_US
dc.subjectVDP::Teknologi: 500::Næringsmiddelteknologi: 600en_US
dc.subjectVDP::Technology: 500::Food science and technology: 600en_US
dc.titleProtein og kitin i grakse fra produksjon av Calanus® Oilen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)