dc.contributor.advisor | Olsen, Ragnar | |
dc.contributor.advisor | Pedersen, Alice Marie | |
dc.contributor.author | Udin, Therese Christina | |
dc.date.accessioned | 2018-01-23T12:28:46Z | |
dc.date.available | 2018-01-23T12:28:46Z | |
dc.date.issued | 2017-05-15 | |
dc.description.abstract | Letingen etter nye ressurser som er rik på flerumettede langkjedede omega-3 fettsyrer, har ført til utnyttelse av dyreplanktonet Calanus finmarchicus (raudåte). Det blir høstet inn ved tråling i overflaten under de mest lipidrike stadiene i vår- og sommermånedene. Den største andelen av lipidene er voksestere med et høyt innhold av omega-3 fettsyrer; stearidonsyre (18:4n-4), EPA (20:5n-3) og DHA (22:6n-3). Firmaet Calanus AS utvinner ut olje (Calanus® Oil) fra C. finmarchicus og flere publikasjoner har indikert positive helseeffekter som kan komme fra andre komponenter enn kun EPA og DHA. Den industrielle prosesseringen gir i tillegg til oljen to andre produkter; et proteinhydrolysat og en grakse. Hensikten med denne masteroppgaven var å undersøke egenskapene til to bestanddeler i graksen, protein og kitin. Dette kan gi kunnskap som kan bidra til kommersialisering av grakse-produktet. Graksen inneholdt omtrent lik andel fett, kitin og protein. Andelen kitin i graksen var 23,5 % på tørrstoffbasis, mens kitininnholdet i rekeskallmel er litt lavere. Til tross for dette, stilles det spørsmål med om det vil være lønnsomt å utvinne kitin fra graksen, med tanke på at raudåte har et lavt innhold av kitin. I tillegg inneholdt kitinet som ble utvunnet fra graksen små mengder med aske og protein, så en mer omfattende metode må nok anvendes og dette kan bli kostbart. Størrelsesfordelingen av proteiner i graksen varierte, det ble funnet både intakte og delvis intakte proteiner. Det ble også vist at graksen inneholder tropomyosin og ikke minst, degraderingsprodukter av proteinet, som kryssreagerte med antistoff rettet mot reke-tropomyosin. Flere hydrolyser med ulike enzymer frigjorde mer fett og protein fra graksen. Dette viser at det er mulighet for en bedre enzymatisk prosessering, som kan resultere i et bedre utbytte av olje og hydrolyserte proteiner i en industriell prosess. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/12025 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | en_US |
dc.rights.holder | Copyright 2017 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) | en_US |
dc.subject.courseID | BIO-3901 | |
dc.subject | Marin bioteknologi | en_US |
dc.subject | Raudåte | en_US |
dc.subject | Enzymatisk hydrolyse | en_US |
dc.subject | Sjømatallergener | en_US |
dc.subject | Omega-3 fettsyrer | en_US |
dc.subject | VDP::Teknologi: 500::Bioteknologi: 590 | en_US |
dc.subject | VDP::Technology: 500::Biotechnology: 590 | en_US |
dc.subject | VDP::Teknologi: 500::Næringsmiddelteknologi: 600 | en_US |
dc.subject | VDP::Technology: 500::Food science and technology: 600 | en_US |
dc.title | Protein og kitin i grakse fra produksjon av Calanus® Oil | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.type | Mastergradsoppgave | en_US |