Boligpolitikk og boligmarkedet. En empirisk analyse av effekten innføringen av universell utforming har hatt på boligprisene i Norge i perioden 1998-2016
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/12035Dato
2017-11-14Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Borg, MartinSammendrag
Denne oppgaven studerer forholdet mellom boligpolitikk og boligmarkedet, og er en empirisk studie av effekten innføringen av universell utforming har hatt på boligprisene i Norge. Universell utforming setter rammene for hvordan en bolig skal utformes, og skal sørge for at alle og enhver skal kunne bo og besøke andre i enhver bolig uavhengig av funksjonsnivå. Hensikten med oppgaven er å se på hvilken effekt myndighetenes tiltak og reguleringer har hatt på markedet. Myndighetenes oppgave er å sørge for et forsvarlig boligmarked med en sunn balanse mellom tilbud og etterspørsel. Problemstillingen for oppgaven har vært følgende: Hvilken effekt har innføringen av universell utforming fra 2007 og 2010 hatt på boligprisene for blokkleiligheter og eneboliger i Norge?
Boligprisene har siden slutten av bankkrisen i 1993 steget til stadig nye høyder med unntak av en liten nedgang under finanskrisen i slutten av 2008. Oppgaven har nyttet både en kvalitativ og en kvantitativ tilnærming for å besvare problemstillingen. En rekke anerkjente primær- og sekundærkilder har blitt samlet inn, for å skape en vid forståelse av temaet. Eksisterende teori og forskning har blitt analysert som et dokumentstudium, og har vært grunnlaget for å kunne utføre kvantitative studier gjennom korrelasjons- og regresjonsanalyser.
Datagrunnlaget er hentet fra offentlige og uavhengige primærkilder som Statistisk Sentralbyrå, Norges Bank, NAV, Oslo Børs. For å kunne besvare problemstillingen på en troverdig og gyldig måte, er både Microsoft Excel og statistikkprogrammet STATA MP14 nyttet i selve analysearbeidet. Hypotesen for analysen var at innføringen av universell utforming har medført økte boligpriser for blokkleiligheter og eneboliger. Variablene som er brukt i oppgaven er valgt ut med forankring i tidligere teori og forskning. Prisdifferansen mellom blokkleiligheter og eneboliger har vært den avhengige variabelen i analysen. De uavhengige variablene har vært arbeidsledighet, byggekostnader, antall fullførte bygg, renter, befolkningsvekst og innvandring. I tillegg har innføringen av universell utforming vært representert gjennom dummyvariabelen TEK07/10.
Resultatene av analysen viser at innføringen av universell utforming ikke kan sies å ha en statistisk signifikant effekt for økte boligpriser. Det innebærer at innføringen ikke ser ut til å ha hatt noen særlig stor innvirkning på boligprisene. Om universell utforming eventuelt har hatt noen effekt, tyder det på at effekten er for svak for å gi signifikante utslag i regresjonsanalysen.
NØKKELORD
Universell utforming, TEK07, TEK10, byggteknisk forskrift, boligpolitikk, boligmarkedet
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførsel
Copyright 2017 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: