• Betydning av tidspunkt og lengde av vintersignal i RAS for prestasjon i sjø ved utsett av stor smolt 

      Ytrestøyl, Trine; Hjelde, Kirsti; Lal, Pradeep; Takvam, Marius; Gilannejad, Neda; Tronci, Valentina; Bæverfjord, Grete; Espmark, Åsa Maria Olofsdotter; Brunsvik, Per S.; Kolarevic, Jelena; Nilsen, Tom Ole; Gharbi, Naouel (Research report; Forskningsrapport, 2023-12-01)
      Under kontrollerte forhold i kar var det en positiv effekt av et vintersignal kombinert med brakkvann i RAS på vekst etter overføring til sjøvann. Men et vintersignal ga også økt kjønnsmodning i hannfisk når fisken gikk lenge i RAS på kontinuerlig lys etter at vintersignalet var avsluttet. Kjønnsmodning ble redusert når fisken ble satt ut på lav sjøtemperatur. Resultatene fra utsett i sjømerder viste ...
    • Kunnskapskartlegging-produksjon av stor laksesmolt 

      Ytrestøyl, Trine; Jenssen, Iris; Wetterwald, Vibeke Emilsen; Striberny, Anja; Alvestad, René; Dam, Rùni; Mortensen, Heidi S.; Johansen, Ellie; Espmark, Åsa Maria Olofsdotter; Johansen, Lill-Heidi; Kolarevic, Jelena; Larsen, Jørund S; Sandberg, Merete Gisvold; Nilsen, Tom Ole (Research report; Forskningsrapport, 2023-05-26)
      Basert på forskning og erfaringer kan det gis noen anbefalinger for produksjon av storsmolt med tanke på sentrale produksjonsparametere i den landbaserte fasen av produksjonen. En temperatur på 10-12 °C anbefales for å sikre god vekst i sjøfase og redusere tidlig kjønnsmodning hos hannfisk. Det anbefales ikke å gå bort fra lysstyring for å indusere smoltifisering før det foreligger mer dokumentasjon ...
    • Nanofiltration of intake water in RAS: Effect on fish performance, health and welfare 

      Ytrestøyl, Trine; Sveen, Lene; Krasnov, Aleksei; Dalum, Alf Seljenes; Kolarevic, Jelena (Research report; Forskningsrapport, 2022)
      The experiment tested the effect of nanomembrane filtration in RAS on the salmon's physiology, welfare and growth. A specially designed membrane was used to remove sulphate from seawater and to adjust salinity from 32 to 12 ‰. A RAS where salinity was adjusted to 12 ‰ by mixing raw seawater and freshwater was used as control. The fish were kept in the two systems for 10 weeks before being ...