In vitro eksponering av torsketarm : histologiske og bakteriologiske forandringer som følge av eksponering av Carnobacterium maltaromaticum og Vibrio anguillarum
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/1267Dato
2007-11Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Løvmo, LisbethSammendrag
Formålet med denne oppgaven er å undersøke om baktarm og fermenteringskammer hos torsk kan være infeksjonsvei for Vibrio anguillarum. Videre skal en forsøke å påvise om en probiotisk bakterie, Carnobacterium maltaromaticum kan begrense eventuelle skader som V. anguillarum påfører tarmen.
Det er kjørt 5. ulike behandlingsregimer med tre fisk i hver gruppe. For å redusere antall forsøksdyr er det bruket en in vitro metode. ”The intestinal sack” metoden har tidligere vist å være hensiktsmessig når en ønsker å studere tarmskader forårsaket av patogene bakterier samt interaksjoner mellom patogene agens og melkesyrebakterier. Oppgaven har en mikrobiologisk del hvor en ser på sammensetningen av bakterier i tarmsegmentene etter tre av behandlingene, med tre fisk i hver av gruppene.
Histologiske endringene som følge av de ulike behandlingene ble visualisert ved hjelp av lysmikroskopi (LM), transmisjon elektron mikroskopi (TEM) og scanning elektron mikroskopi (SEM).
Resultatene fra den mikrobiologiske delen av forsøket viser at bakteriene (V. anguillarum og C. maltaromaticum) som tarmsegmentene er eksponert for har evne til å feste seg til tarmen. Dette kan være med på å påvirke sammensetningen av bakterier i tarmen.
Fra mikroskopi delen ser en resultater som er noe ulikt fra det man har påvist hos laks. Blant annet finner man ikke igjen de store ødeleggelsene av epitelcellene hos torsk. Resultatene kan tyde på at V. anguillarum ikke har tarm som hovedinfeksjonsrute. Ut fra resultatene er det vanskelig å entydig kunne si noe om den probiotiske bakterien har effekt eller ikke. Siden den patogene bakterien ikke viser å ha forårsaket entydige skader.
Det som imidlertid er påfallende for baktarmen hos torsk, er den store mengdene med goblet celler som en observerer. Fermenteringskammeret hos torsk har vist seg å være noe annerledes oppbygd enn resten av tarmen, med lengre mikrovilli og mindre avgrenset terminal web.
Forlag
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2007 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: