dc.contributor.advisor | Haugen, Richard | |
dc.contributor.author | Hanssen, Stig Harald | |
dc.contributor.author | Gunnberg, Karina Pedersen | |
dc.date.accessioned | 2008-04-28T06:20:01Z | |
dc.date.available | 2008-04-28T06:20:01Z | |
dc.date.issued | 2007-11-20 | |
dc.description.abstract | Prosjektet "Fysisk aktivitet og måltider i skolen" ble i 2004 satt i gang av Utdannings- og forskningsdepartementet og Helsedepartementet. Hovedmålet med prosjektet har vært å utvikle modeller, der daglig fysisk aktivitet og gode rammer for sunne måltid er integrert i skolehverdagen. Modellene skal bidra til at helsemyndighetenes anbefalinger om 60 minutters daglig fysisk aktivitet og retningslinjene for skolemåltidet blir kjent (Utdanningsdirektoratet 2007).
St.meld.nr.30 (2003-2004), Kultur for læring, påpeker at mat og drikke er forutsetninger for god læring og bidrar til å skape et godt læringsmiljø. Opplæringsloven § 9a om et godt fysisk og psykososialt læringsmiljø, og Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler bidrar til det samme. På bakgrunn av dette og den debatten som pågår nedsatte Kunnskapsdepartementet høsten 2005 en arbeidsgruppe for å utrede en ordning med skolemåltid i grunnskolen. Utrag fra arbeidsgruppas mandat er som følger;
”Det er nødvendig å få oppdatert kunnskap om situasjonen i norsk skole når det gjelder skolemåltider og elevenes spisevaner. ...- departementet ønsker også å få mer kunnskap om hvilken effekt skolemåltider har på læringsmiljø og læringsutbytte.”
Måltider i skolen og kosthold i forhold til skoleprestasjoner er med dette satt på den politiske dagsorden. Det finnes lite forskning på dette området i Norge, og det er ikke vitenskapelig bevist at det er en sammenheng mellom måltider i skolen og bedre læringsutbytte og læringsmiljø (Kunnskapsdepartementet 2006). | en |
dc.format.extent | 2658451 bytes | |
dc.format.extent | 2077 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | text/plain | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/1407 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_1184 | |
dc.language.iso | nob | en |
dc.publisher | Universitetet i Tromsø | en |
dc.publisher | University of Tromsø | en |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2007 The Author(s) | |
dc.subject.courseID | PED-3901 | nor |
dc.subject | VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Pedagogiske fag: 280::Spesialpedagogikk: 282 | en |
dc.subject | Frokost | en |
dc.subject | Konsentrasjon | en |
dc.subject | Atferd | en |
dc.subject | Lærevansker | en |
dc.subject | Masteroppgave | en |
dc.subject | Blodsukker | en |
dc.subject | Blodglukose | en |
dc.subject | Vitaminmangel | en |
dc.subject | Mineralmangel | en |
dc.subject | Eksperimentell design | en |
dc.subject | ADHD | en |
dc.subject | ADD | en |
dc.subject | Proteinintoleranse | en |
dc.subject | Asofarger | en |
dc.title | Frokostens betydning for konsentrasjon : hos elever i videregående skole | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.type | Mastergradsoppgave | en |