HIV terapi ved modifisering av CCR5-reseptoren i CD4+ T-celler med CRISPR-Cas9. Kan modifisering av CCR5-reseptoren i stamceller kurere HIV-infeksjon?
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/15725Date
2019-06-03Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Brustad, HåkonAbstract
CCR5 er en kjemokinreseptor som uttrykkes på forskjellige typer hvite blodceller. Mennesker med homozygot mutasjon i CCR5-genet er resistente mot HIV-smitte. Distribusjonen av CCR5-mutasjoner i befolkningen er ca. 1% på verdensbasis og opptil 10% i populasjoner med europeisk opphav. En dysfunksjonell CCR5-reseptor medfører ingen kjente defekter i motstandsdyktighet mot infeksjoner eller økt susceptibilitet for autoimmune sykdommer. Imidlertid har det vist seg at personer med defekte CCR5-reseptorer får alvorligere sykdomsforløp ved flavivirus-infeksjoner enn personer med friske CCR5-reseptorer.
Stamcelletransplantasjon med CCR5Δ32-muterte stamceller kan kurere en HIV-infeksjon.
Stamcellebehandling mot HIV-infeksjon er i dag mulig å gjennomføre som en allogen transplantasjon. To pasienter har blitt kurert for HIV-infeksjon gjennom en slik behandling. Begge pasientene har fått forbehandling med cytostatika, noe som tilrettelegger for et godt resultat ved aktivering av hvilende memoryceller med latent virus, utradering av infiserte T-celler og frigjøring av plass til nye T-cellepopulasjon fra donor. Medikamentell antiretroviral terapi (ART) har blitt gitt før, under og en avgrenset tidsperiode etter stamcellebehandlingen. Denne metoden vil være særdeles kostnadsbesparende sammenliknet med dagens førstevalg som er livslang medikamentell ART-behandling.
Nye metoder som kan gjøre stamcellebehandling mer tilgjengelig, mer effektiv, mer skånsom for pasientene og atpåtil mer kostnadsbesparende enn allogen transplantasjon er under utforskning. Særlig knyttes det håp til fremtidig autolog stamcellebehandling ved hjelp av CRISPR-Cas9-mediert ablasjon av CCR5-reseptoren, gjennom knock-out/knock-in modifikasjon av CCR5-genet. Særlig har induserte pluripotente stamceller (iPSC) vist seg spesielt egnet til denne teknikken, som antas å kunne utføres in vivo ved hjelp av virale vektorer i fremtiden.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: