Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBirkestrand, Cato Olsen
dc.contributor.authorGotliebsen, Melissa
dc.contributor.authorOlsen, Svein Ottar
dc.date.accessioned2020-03-17T08:06:15Z
dc.date.available2020-03-17T08:06:15Z
dc.date.issued2019-02-04
dc.description.abstractUtvannet tørrfisk er et relativt nytt produkt for norske forbrukere. Mens utvannet tørrfisk i økende grad serveres på restaurant, har omsetningen gjennom dagligvarehandelen gått saktere. Formålet med denne studien har vært å avdekke forbrukeres forventninger og erfaringer ved tilberedning av utvannet tørrfisk hjemme. 115 respondenter fikk utlevert et middagsprodukt av utvannet tørrfisk for tilberedning hjemme. Et elektronisk spørreskjema ble fylt ut både før og etter smakstesten. Resulta-tene viser at forbrukernes erfaringer av bekvemmelighetsegenskaper (raskt og lettvint) var mer posi-tive enn forventningene de hadde før testen. Videre var erfaringene med sensoriske- og premium-attributter de viktigste egenskapene ved vurdering av tilfredshet og intensjoner til å kjøpe utvannet tørrfisk. Holdninger til fisk, helse, tradisjonsmat, nostalgi og innovasjonstilbøyelighet er de viktigste individuelle trekkene for å forklare hvilke forventninger forbrukeren danner seg. Det vil således være vesentlig for industrien å tilby utvannet tørrfisk i konsumentvennlig format, samt kommunisere ytre produktattributter ved produksjonsprosessen (håndlaget), modningsprosessen eller den utmerkede og unike kvaliteten – spesielt for målgrupper som har positive holdninger til fisk.en_US
dc.description.abstractRehydrated stockfish is a relatively new product for Norwegian consumers. While rehydrated stockfish is increasingly being served at restaurants, are sales through retailing or supermarkets far less common. The purpose of this study has been to investigate consumers’ expectations and experiences in the preparation and consumption of rehydrated stockfish at home. 115 respondents received a dinner product of rehydrated dried fish for home preparation, cooking and consumption. An electronic questionnaire was filled out both before and after consuming and tasting the meal. Results show that consumer experiences of product convenience (fast and easy) were more positive than the expectations they had before preparing the meal. Furthermore, the experiences with sensory and premium attributes were the most important characteristics in their evaluation of satisfaction and future intention to consume rehydrated stockfish. Attitudes towards fish, health concern, involvement in traditional food, nostalgia and innovation are the most important individual traits or values in explaining consumers expectations toward the product. Thus, it will be essential for the industry to offer rehydrated stockfish in consumer-friendly formats, as well as communicate its unique attributes such as handmade, dry cued maturation process, and the excellent and unique quality – especially for target consumers that already have positive attitude towards fish.en_US
dc.descriptionPublished version available at: <a href=https://okonomiskfiskeriforskning.no/utvannet-torrfisk-som-middagsrett/> https://okonomiskfiskeriforskning.no/utvannet-torrfisk-som-middagsrett/</a>en_US
dc.identifier.citationBirkestrand CO, Gotliebsen M, Olsen so. Utvannet tørrfisk som middagsrett. Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi. 2019;29:1-17en_US
dc.identifier.cristinIDFRIDAID 1670864
dc.identifier.issn0803-6799
dc.identifier.issn1891-0998
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/17760
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNofimaen_US
dc.relation.journalØkonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi
dc.relation.projectIDNorges forskningsråd: 244712en_US
dc.relation.projectIDinfo:eu-repo/grantAgreement/RCN/MARINFORSK/244712/Norway/CATCH-2: Utvikling av markedsorienterte konvensjonelle produkter basert på levendelagret torsk/CATCH-2/en_US
dc.relation.urihttps://okonomiskfiskeriforskning.no/utvannet-torrfisk-som-middagsrett/
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2019 The Author(s)en_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920en_US
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920en_US
dc.titleUtvannet tørrfisk som middagsretten_US
dc.type.versionpublishedVersionen_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.typeTidsskriftartikkelen_US
dc.typePeer revieweden_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel