Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHansen, Kristin Beate
dc.contributor.authorNøstvold, Bjørg Helen
dc.contributor.authorJoensen, Sjúrður
dc.contributor.authorEsaiassen, Margrethe
dc.date.accessioned2020-05-29T12:21:36Z
dc.date.available2020-05-29T12:21:36Z
dc.date.issued2020-01
dc.description.abstractSpania har en lang tradisjon for konsum av saltfisk, og de kan velge fisk produsert i flere land og med flere produksjons-metoder. Island har vært markedsleder siden 90-årene, og både Island og Færøyene oppnår høyere kilopris enn Norge i det spanske saltfiskmarkedet. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse og en kvalitetsvurdering av 50 saltfisk med utvalgte norske saltfisk-produsenter og spanske importører. De spanske importørene ble også intervjuet. De 50 saltfiskene ble valgt ut med hensyn på å dekke de vanligste kvalitetsfeilene. De spanske respondentene vurderte de fleste faktorene som mer viktig enn det de norske gjorde i spørreundersøkelsen. I kvalitetsundersøkelsen var de også strengere enn de norske i forhold til hvilke fisk som var av førsteklasses handelskvalitet. De norske vrakerne vurderte 60 % av saltfiskene til å være av primera kvalitet, de spanske vrakerne vurderte 39 % av de samme fiskene til å være av primera kvalitet. Av typiske feil nedklasset spanjolene fisken markert med gult preg. Blodfeil ble ofte ikke nevnt av de spanske vrakerne og dette kan tyde på at slike feil ikke vurderes likt i Norge og i Spania. Spanske vrakere vurderer kutte- og sløyefeil som mer alvorlig enn det de norske vrakerne gjorde.en_US
dc.description.abstractThis report presents results from research investigating if there are differences in how the Norwegians and the Spanish quality assessors perceive quality when assessing salted codfish. The research revealed some differences. In the conducted survey the Spanish respondents rated most of the quality factors as more important than the Norwegians did. In the quality assessments, the Spanish expert quality assessors were stricter of in their assessment of what fish is to be graded as superior quality (primera). There were also differences in which quality defects the experts reported.en_US
dc.descriptionPublished version available at: <a href=https://nofima.no/publikasjon/1785900/>https://nofima.no/publikasjon/1785900/</a>en_US
dc.identifier.citationHansen KB, Nøstvold Bh, Joensen SJ, Esaiassen ME. Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?. Nofima AS; 2020. 38 p.. Nofima rapportserie(3/2020)en_US
dc.identifier.cristinIDFRIDAID 1785900
dc.identifier.isbn978-82-8296-619-1
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/18401
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNofima ASen_US
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie ; 3/2020en_US
dc.relation.projectIDNofima AS: 10028en_US
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EViz0cGJyHdFsJzOSu0Yq94B25e8xNEjZ2cXUU8gCjCZFw
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2020 The Author(s)en_US
dc.subjectVDP::Social science: 200en_US
dc.subjectVDP::Samfunnsvitenskap: 200en_US
dc.title.alternativeQuality perception of salted codfish – Do Norway and Spain grade the quality by the same criteria?en_US
dc.titleKvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?en_US
dc.type.versionpublishedVersionen_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.typeForskningsrapporten_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel