Viser treff 41-60 av 1099

    • Samtykke som grunnlag for behandling i psykisk helsevern. I lys av samfunnsdebatten etter lovendringen i 2017 

      Skumsnes, Johanne (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-07-05)
      Den rettslige problemstillingen har blitt aktualisert av både faglig debatt og samfunnsdebatt etter lovendringen i 2017. Det har blant annet dukket opp kritikk fra medisinsk hold om at loven ikke fungerer etter hensikten, og det er vist til konkrete saker der personer har blitt vurdert til å være samtykkekompetent med alvorlige konsekvenser. Oppgaven forsøker å belyse hvorvidt lovendringen har ...
    • Fiskeritillatelser som formuesrettigheter og grunnrenteskatt i de lukkede fiskerier. 

      Kosonen, Iiris Elena (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-31)
      Avhandlingen tar sikte på å utforske om fiskeritillatelser i lukkede fiskerier har preg av å være formuesrettigheter, og deretter undersøke muligheten for innføring av grunnrenteskatt basert på funnene.
    • Behovet for overleveringsregelen - Trenger vi en regel om overlevering for å etablere kreditorvern for ikke-realregisterbart løsøre i norsk rett? 

      Krutå, Maria (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-19)
      Avhandlingen tar for seg overleveringsregelens stilling i norsk rett etter dommen HR-2021-2248-A.
    • Negotiorum gestio En rettshistorisk avhandling om den romerske forretningsfører i det dansk-norske eneveldets og naturrettens tid 

      Hansen, Espen (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-19)
      Masteravhandlingen er rettshistorisk. Den omhandler negotiorum gestio, såkalt uanmodet forretningsførsel, i Danmark-Norge på 1700-tallet. Avhandlingen har også et internasjonalt og komparativt utsyn ettersom den berører romersk rett i tillegg til naturrettstenkningen som preget Europa mellom 1600- og 1800-tallet.
    • Kryptovaluta som formuesgode 

      Engeseth, Amanda Rydningen (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-16)
      Tema for denne avhandlingen er kryptovaluta som formuesgode. Gjennom sammenligning med andre formuesgoder og anvendelse av beslagsrettslige regler, vil jeg søke å klarlegge hvordan kryptovaluta opererer som formuesgode. Med dette menes å avdekke hva som er fellestrekk mellom kryptovaluta og andre formuesgoder, og hva som er særegent ved kryptovaluta. Dette vil danne grunnlag for å vurdere i hvilken ...
    • Statens reparasjonsplikt etter brudd på kulturvernet i SP artikkel 27 - Med særlig henblikk på urfolkstilfeller 

      Zubaca, Lejla (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-16)
      Avhandlingen omhandler statens reparasjonsplikt etter brudd på retten til kulturutøvelse i SP artikkel 27. Ulike aspekter av dette temaet drøftes gjennom avhandlingens tre hovedkapitler. Kapittel 5 inneholder en rettsdogmatisk analyse av det materielle innholdet i kravet til "effective remedy" og nasjonal myndighet i SP artikkel 2(3). Kapittel 6 inneholder en rettsdogmatisk analyse av om, og i så ...
    • Grensen mellom lovlig vennetjeneste og bestikkelse 

      Selbo, Vera Reitan (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-12)
      Temaet for denne masteroppgaven er korrupsjon og habilitet, med særlig vekt på grensen mellom lovlige vennetjenester og straffbar bestikkelse i kommunal sektor. Oppgaven tar derfor stilling til det forvaltningsrettslige og strafferettslige krysningspunktet mellom vennskapshandlinger, korrupsjon og habilitet. I den sammenheng legges det særlig vekt på innholdet i tilknytningskravet «i anledning ...
    • Kunstig intelligens og prosessrisiko 

      Jensen, Martin (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-09)
      Avhandlingen gir en innføring i prosessrisiko og kunstig intelligens, samt en presentasjon av enkelte idéer om hvordan kunstig intelligens potensielt kan brukes for å beregne prosessrisiko.
    • Staters selvforsvarsrett under langvarig okkupasjon 

      Finne, Johanne (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-03)
      Temaet for masteroppgaven er selvforsvar under langvarig okkupasjon. Siktemålet er å undersøke i hvilken grad stater har adgang til å benytte makt i selvforsvar for å ta tilbake okkupert territorium under langvarige okkupasjoner. En annen side av spørsmålet er om den okkuperte stat kan miste sin rett til å benytte makt i selvforsvar dersom det går så lang tid at territoriell status quo oppstår.
    • I hvilken utstrekning har avvisningskjennelser materiell rettskraft? 

      Bøe, Solveig (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-03)
      Temaet for avhandlingen er rettskraftsvirkningen for avvisningskjennelser, altså kjennelser som avviser et søksmål fra domstolene. Et særskilt spørsmål oppgaven legger opp til er om rekkevidden av rettskraftsvirkningene varierer i utstrekning med de ulike grunnlagene for avvisning. Oppgaven tar for seg reglene om rettskraft på sivilprosessens område. Siktemålet med oppgaven er å gjøre rede for ...
    • Fradragsrett for prosesskostnader 

      Mikalsen, Kasper Jentoft (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-03)
      Oppgaven gjelder fradragsrett for prosesskostnader etter sktl. § 6-1.
    • Ansvar for autonome skip En rettslig vurdering av ansvarsgrunnlag for autonome skip 

      Wangsfjord, Ida (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-03)
      En redegjørelse av ansvarsgrunnlag for autonome skip i norsk rett. Avhandlingen søker å redegjøre for hvorvidt, og på hvilket grunnlag reder kan bli erstatningsansvarlig for skade voldt av autonomt skip. Avhandlingen er en redegjørelse av någjeldende rett, men ansvarsgrunnlag for autonome skip de lege ferenda drøftes også.
    • Surrogati og familieliv - intenderte foreldres mulighet til juridisk foreldreskap 

      Kristiansen, Karoline Matilde (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-03)
      Utviklingen innenfor assistert befruktning har de siste årene gått særdeles fort, men har lovgivningen klart å holde følge? Surrogati er stort sett ikke et nytt konsept. Vi har likevel ikke egne bestemmelser i norsk lovgivning for hvordan vi skal forholde oss til personer som henter hjem et surrogatbarn. Oppgaven undersøker hvilken adgang intenderte foreldre har til å etablere foreldreskap for ...
    • Statens skjønnsmargin etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen og norske domstolers prøvingsintensitet av EMK 

      Celius, Nora Traa (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-03)
      Temaet for oppgaven er skjønnsmarginens plass i folkeretten generelt, hos EMD, og hos norske domstoler. Oppgavens hovedfokus er statens skjønnsmargin etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen og norske domstolers prøvingsintensitet av EMK.
    • Kan oppdragsgiver forhandle bort vesentlige avvik i en konkurranse med forhandling? 

      Skogan, Nikolai Berglund (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-03)
      I denne oppgaven tas det stilling til om anskaffelsesregelverket tillater oppdragsgiver i en konkurranse med forhandling å starte opp forhandlinger med leverandører som har levert inn et tilbud med vesentlige avvik.
    • Adgangen til å ta og opprettholde beslag. 

      Fagerhaug, Jens-Markus (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-03)
      Oppgaven tar sikte på å fremstille vilkårene som må være oppfylt for at påtalemyndigheten kan ta og opprettholde beslag. Avhandlingen omfatter både den positive og negative adgangen til å ta beslag. En sentral del av oppgaven er å undersøke om Norges folkerettslige forpliktelser medfører at de nasjonale reglene må tolkes innskrenkende.
    • Sannhets- og opplysningsplikten i sivile saker etter tvisteloven § 21-4 

      Jenssen, Eirin Kristine (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-02)
      Sannhets- og opplysningsplikten i sivile saker etter tvisteloven § 21-4, med særlig søkelys på pliktens rekkevidde og begrensninger.
    • Utestenging ved fusk på eksamen 

      Kleven Lorentsen, Håvard (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-02)
      Temaet for denne oppgaven er gyldigheten av vedtak om utestenging ved eksamensfusk, jf. universitets- og høyskoleloven§ 4-8 (3). Problemstillingen som reises i oppgaven er om bestemmelsen gir tilstrekkelig hjemmel for utestenging ved eksamensfusk, vurdert ut fra de krav som må stilles til hjemmelsgrunnlaget.
    • I hvilken grad det kan gis fradrag for prosesskostnader i skattepliktig inntekt 

      Kristiansen, Yngve Skarestad (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2023-05-02)
      Temaet for avhandlingen er fradrag etter skatteloven § 6-1 første ledd første punktum. Problemstillingen er i hvilken grad det kan gis fradrag for prosesskostnader i skattepliktig inntekt. Hvorvidt fradrag kan gis, vil bero på en vurdering av om oppofrelsevilkåret og tilknytningsvilkåret er oppfylt.