Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNerland, Audun Helge
dc.contributor.authorLøvik, Martinus
dc.contributor.authorBrandtzæg, Per
dc.contributor.authorNielsen, Kaare Magne
dc.contributor.authorHolck, Askild Lorentz
dc.contributor.authorFinne, Merethe Aasmo
dc.contributor.authorHaraldsen, Terje
dc.contributor.authorJunttila, Olavi
dc.contributor.authorKonestabo, Heidi Sjursen
dc.contributor.authorMeadow, Richard
dc.contributor.authorMikalsen, Arne
dc.contributor.authorSorteberg, Hilde-Gunn Opsahl
dc.contributor.authorVikse, Rose
dc.contributor.authorAndreassen, Åshild Kristine
dc.date.accessioned2020-09-24T07:54:05Z
dc.date.available2020-09-24T07:54:05Z
dc.date.issued2012-04-25
dc.description.abstractDet har vært knyttet bekymring til hvorvidt genmodifiserte planter kan uttrykke allergener og føre til økt forekomst av allergi i befolkningen (Goodman et al. 2008). Tidligere Ny mat- gruppen under Statens næringsmiddeltilsyn påpekte allerede i 2000 en mulig allergirisiko ved mat basert på genmodifiserte planter (GM-planter) der det var satt inn gener fra Bacillus thuringiensis (Bt) som uttrykker Cry-proteiner (Bt-toksiner). Slike Cry-proteiner kan tenkes å virke som et immunologisk adjuvans og dermed fremme immunreaksjoner mot andre komponenter (allergener) i maten. VKMs Faggruppe for genmodifiserte organismer (FG3) har siden 2004 sendt innspill til EFSA om eventuelle adjuvanseffekter av Cry-proteiner ved inntak av matvarer som inneholder slike proteiner.I forbindelse med et møte om Cry-innspillene fra FG3 med EFSAs GMO Panel i 2009, ble det uttrykt konsensus om at insekttoksinet Cry1Ac er et adjuvans. Det ble vist til at det var dokumentert adjuvanseffekt av Cry1Ac i dyreforsøk ved at IgM-, IgG- og IgA-responsen ble forsterket mot hepatittvirusantigen og bovint serumalbumin. EFSA påpekte imidlertid at det manglet metoder for å undersøke adjuvanseffekter på rutinemessig basis og anså det ikke som sannsynlig at Cry1Ac og andre Cry-proteiner representerer noen helserisiko for forbrukere som inntar produkter fra Bt mais.en_US
dc.descriptionSource at <a href=https://vkm.no/>https://vkm.no/</a>en_US
dc.identifier.citationNerland AH, Løvik M, Brandtzæg P, Nielsen KM, Holck AL, Finne MA, Haraldsen T, Junttila O, Konestabo HS, Meadow R, Mikalsen A, Sorteberg HG, Vikse R, Andreassen ÅK. Helserisikovurdering av Cry-proteiners adjuvanseffekter.. Uttalelse fra Faggruppen for Genmodifiserte organismer i Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM); 2012. 29 p.. VKM Report(2012:15)en_US
dc.identifier.cristinIDFRIDAID 1511307
dc.identifier.isbn978-82-8259-055-6
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/19470
dc.language.isonoben_US
dc.publisherVitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)en_US
dc.relation.ispartofseriesVKM Report ; 2012:15en_US
dc.relation.urihttps://vkm.no/download/18.1b70ef9115d3ac376452b1b/1500737016271/d6991c1718.pdf
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800en_US
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800en_US
dc.titleHelserisikovurdering av Cry-proteiners adjuvanseffekter.en_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.typeForskningsrapporten_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel