dc.contributor.author | Nerland, Audun Helge | |
dc.contributor.author | Løvik, Martinus | |
dc.contributor.author | Brandtzæg, Per | |
dc.contributor.author | Nielsen, Kaare Magne | |
dc.contributor.author | Holck, Askild Lorentz | |
dc.contributor.author | Finne, Merethe Aasmo | |
dc.contributor.author | Haraldsen, Terje | |
dc.contributor.author | Junttila, Olavi | |
dc.contributor.author | Konestabo, Heidi Sjursen | |
dc.contributor.author | Meadow, Richard | |
dc.contributor.author | Mikalsen, Arne | |
dc.contributor.author | Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl | |
dc.contributor.author | Vikse, Rose | |
dc.contributor.author | Andreassen, Åshild Kristine | |
dc.date.accessioned | 2020-09-24T07:54:05Z | |
dc.date.available | 2020-09-24T07:54:05Z | |
dc.date.issued | 2012-04-25 | |
dc.description.abstract | Det har vært knyttet bekymring til hvorvidt genmodifiserte planter kan uttrykke allergener og føre til økt forekomst av allergi i befolkningen (Goodman et al. 2008). Tidligere Ny mat- gruppen under Statens næringsmiddeltilsyn påpekte allerede i 2000 en mulig allergirisiko ved mat basert på genmodifiserte planter (GM-planter) der det var satt inn gener fra Bacillus thuringiensis (Bt) som uttrykker Cry-proteiner (Bt-toksiner). Slike Cry-proteiner kan tenkes å virke som et immunologisk adjuvans og dermed fremme immunreaksjoner mot andre komponenter (allergener) i maten. VKMs Faggruppe for genmodifiserte organismer (FG3) har siden 2004 sendt innspill til EFSA om eventuelle adjuvanseffekter av Cry-proteiner ved inntak av matvarer som inneholder slike proteiner.I forbindelse med et møte om Cry-innspillene fra FG3 med EFSAs GMO Panel i 2009, ble det uttrykt konsensus om at insekttoksinet Cry1Ac er et adjuvans. Det ble vist til at det var dokumentert adjuvanseffekt av Cry1Ac i dyreforsøk ved at IgM-, IgG- og IgA-responsen ble forsterket mot hepatittvirusantigen og bovint serumalbumin. EFSA påpekte imidlertid at det manglet metoder for å undersøke adjuvanseffekter på rutinemessig basis og anså det ikke som sannsynlig at Cry1Ac og andre Cry-proteiner representerer noen helserisiko for forbrukere som inntar produkter fra Bt mais. | en_US |
dc.description | Source at <a href=https://vkm.no/>https://vkm.no/</a> | en_US |
dc.identifier.citation | Nerland AH, Løvik M, Brandtzæg P, Nielsen KM, Holck AL, Finne MA, Haraldsen T, Junttila O, Konestabo HS, Meadow R, Mikalsen A, Sorteberg HG, Vikse R, Andreassen ÅK. Helserisikovurdering av Cry-proteiners
adjuvanseffekter..
Uttalelse fra Faggruppen for Genmodifiserte organismer i Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM); 2012. 29 p.. VKM Report(2012:15) | en_US |
dc.identifier.cristinID | FRIDAID 1511307 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8259-055-6 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/19470 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) | en_US |
dc.relation.ispartofseries | VKM Report ; 2012:15 | en_US |
dc.relation.uri | https://vkm.no/download/18.1b70ef9115d3ac376452b1b/1500737016271/d6991c1718.pdf | |
dc.rights.accessRights | openAccess | en_US |
dc.subject | VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800 | en_US |
dc.subject | VDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800 | en_US |
dc.title | Helserisikovurdering av Cry-proteiners
adjuvanseffekter. | en_US |
dc.type | Research report | en_US |
dc.type | Forskningsrapport | en_US |