ub.xmlui.mirage2.page-structure.muninLogoub.xmlui.mirage2.page-structure.openResearchArchiveLogo
    • EnglishEnglish
    • norsknorsk
  • Velg spraaknorsk 
    • EnglishEnglish
    • norsknorsk
  • Administrasjon/UB
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Universitetsbiblioteket
  • Artikler, rapporter og annet (UB)
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Universitetsbiblioteket
  • Artikler, rapporter og annet (UB)
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Helserisikovurdering av Cry-proteiners adjuvanseffekter.

Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/19470
Thumbnail
Åpne
article.pdf (363.4Kb)
(PDF)
Dato
2012-04-25
Type
Research report
Forskningsrapport

Forfatter
Nerland, Audun Helge; Løvik, Martinus; Brandtzæg, Per; Nielsen, Kaare Magne; Holck, Askild Lorentz; Finne, Merethe Aasmo; Haraldsen, Terje; Junttila, Olavi; Konestabo, Heidi Sjursen; Meadow, Richard; Mikalsen, Arne; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Vikse, Rose; Andreassen, Åshild Kristine
Sammendrag
Det har vært knyttet bekymring til hvorvidt genmodifiserte planter kan uttrykke allergener og føre til økt forekomst av allergi i befolkningen (Goodman et al. 2008). Tidligere Ny mat- gruppen under Statens næringsmiddeltilsyn påpekte allerede i 2000 en mulig allergirisiko ved mat basert på genmodifiserte planter (GM-planter) der det var satt inn gener fra Bacillus thuringiensis (Bt) som uttrykker Cry-proteiner (Bt-toksiner). Slike Cry-proteiner kan tenkes å virke som et immunologisk adjuvans og dermed fremme immunreaksjoner mot andre komponenter (allergener) i maten. VKMs Faggruppe for genmodifiserte organismer (FG3) har siden 2004 sendt innspill til EFSA om eventuelle adjuvanseffekter av Cry-proteiner ved inntak av matvarer som inneholder slike proteiner.I forbindelse med et møte om Cry-innspillene fra FG3 med EFSAs GMO Panel i 2009, ble det uttrykt konsensus om at insekttoksinet Cry1Ac er et adjuvans. Det ble vist til at det var dokumentert adjuvanseffekt av Cry1Ac i dyreforsøk ved at IgM-, IgG- og IgA-responsen ble forsterket mot hepatittvirusantigen og bovint serumalbumin. EFSA påpekte imidlertid at det manglet metoder for å undersøke adjuvanseffekter på rutinemessig basis og anså det ikke som sannsynlig at Cry1Ac og andre Cry-proteiner representerer noen helserisiko for forbrukere som inntar produkter fra Bt mais.
Beskrivelse
Source at https://vkm.no/
Forlag
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)
Serie
VKM Report ; 2012:15
Sitering
Nerland AH, Løvik M, Brandtzæg P, Nielsen KM, Holck AL, Finne MA, Haraldsen T, Junttila O, Konestabo HS, Meadow R, Mikalsen A, Sorteberg HG, Vikse R, Andreassen ÅK. Helserisikovurdering av Cry-proteiners adjuvanseffekter.. Uttalelse fra Faggruppen for Genmodifiserte organismer i Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM); 2012. 29 p.. VKM Report(2012:15)
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Artikler, rapporter og annet (UB) [3245]

Bla

Bla i hele MuninEnheter og samlingerForfatterlisteTittelDatoBla i denne samlingenForfatterlisteTittelDato
Logg inn

Statistikk

Antall visninger
UiT

Munin bygger på DSpace

UiT Norges Arktiske Universitet
Universitetsbiblioteket
uit.no/ub - munin@ub.uit.no

Tilgjengelighetserklæring