Food/feed and environmental risk assessment of insect-resistant and herbicide-tolerant genetically modified maize 59122 x NK603 for food and feed uses, import and processing under Regulation (EC) No 1829/2003 (EFSA/GMO/UK/2005/20)
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/19501Date
2013-10-21Type
Research reportForskningsrapport
Author
Andreassen, Åshild Kristine; Brandtzæg, Per; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Holck, Askild Lorentz; Junttila, Olavi; Konestabo, Heidi Sjursen; Meadow, Richard; Nielsen, Kaare Magne; Vikse, RoseAbstract
In preparation for a legal implementation of EU-regulation 1829/2003, the Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM) has been requested by the Norwegian Environment Agency (former Norwegian Directorate for Nature Management) and the Norwegian Food Safety Authority (NFSA) to conduct final food/feed and environmental risk assessments for all genetically modified organisms (GMOs) and products containing or consisting of GMOs that are authorized in the European Union under Directive 2001/18/EC or Regulation 1829/2003/EC. The request covers scope(s) relevant to the Gene Technology Act. The request does not cover GMOs that VKM already has conducted its final risk assessments on. However, the Agency and NFSA requests VKM to consider whether updates or other changes to earlier submitted assessments are necessary. I forbindelse med forberedelse til implementering av EU-forordning 1829/2003 i norsk rett, er Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) bedt av Miljødirektoratet (tidligere Direktoratet for naturforvalting (DN)) og Mattilsynet om å utarbeide endelige helse- og miljørisikovurderinger av alle genmodifiserte organismer (GMOer) og avledete produkter som inneholder eller består av GMOer som er godkjent under forordning 1829/2003 eller direktiv 2001/18, og som er godkjent for ett eller flere bruksområder som omfattes av genteknologiloven. Miljødirektoratet og Mattilsynet har bedt VKM om endelige risikovurderinger for de EU-godkjente søknader hvor VKM ikke har avgitt endelige risikovurderinger. I tillegg er VKM bedt om å vurdere hvorvidt det er nødvendig med oppdatering eller annen endring av de endelige helse- og miljørisikovurderingene som VKM tidligere har levert.
Description
Source at https://vkm.no/
Publisher
Norwegian Scientific Committee for Food SafetyVitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)