«Det viktigste vi gjør nå, i gåseøyne, er massasjen» - Psykomotoriske fysioterapeuters erfaringer med å støtte ungdom i å utforske og sette ord på kroppslige erfaringer i behandling
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/20084Date
2020-11-02Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Karlsen, Stine BøeAbstract
Hensikt: hensikten med studien var å frembringe kunnskap om psykomotorisk fysioterapi til ungdom.
Metode: to psykomotoriske fysioterapeuter med erfaring med ungdom som pasientgruppe ble intervjuet ved bruk av semistrukturert kvalitativt intervju. Videoopptak av to behandlingssituasjoner med ungdom ble brukt som støtte under intervjuet og til utarbeiding av intervjuguide. Datainnsamlingsmetoden er kvalitativt forskningsintervju. I analysen av materialet fra intervjuene ble kvalitativ innholdsanalyse benyttet.
Oppsummering av resultater: Funnene i denne studien viser at de intervjuede fysioterapeutene ønsker å støtte ungdommene i å utforske og sette ord på kroppslige erfaringer. Terapeutene ønsker å fremme ungdommenes interesse for å undre seg over sin kropp, sine plager og kroppslige erfaringer, sett i sammenheng med levd liv. Samtidig mener de at kroppslige erfaringer ikke behøver å settes ord på for å være meningsfulle. Fra å erfare kroppslig til å sette ord på sine kroppslige erfaringer, virker det å være en stegvis prosess som avhenger av ungdommens tilstedeværelse, kroppskontakt og den kroppslige samhandlingen. Momenter som inntoning, regulering og felles oppmerksomhet inngår i å skape et opplevelsesfelleskap hvor ungdommene føler seg sett og forstått, slik at de blir trygge nok til å utforske og uttrykke sine kroppslige erfaringer. Hvordan terapeutene støtter ungdommene i å utforske og sette ord på kroppslige erfaringer virker å ha likheter med hvordan psykomotoriske fysioterapeuter tilnærmer seg dette i møte med voksne. Det særegne ved ungdomstiden trer fram i informantenes beskrivelser av måten de møter ungdommene på for å skape et trygt miljø for å kunne utforske og sette ord på kroppslige fornemmelser og følelser. Dette gjør de på ulike måter som innebærer å anerkjenne ungdommene, slik at de skal føle seg forstått og akseptert. Behandlingstiltakene de benytter har til hensikt å fremme ungdommenes kontakt med egen kropp og følelser, og kunne uttrykke det de merker i seg selv, både gjennom handling og ord.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2020 The Author(s)
The following license file are associated with this item: