Provosert abort blant tenåringer i Finnmark - Tiltak som har bidratt til å redusere abortraten de siste år
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/21383Date
2019-06-03Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Nilsen, Lisa AdeleideAbstract
Bakgrunn: Økt tilgjengelighet på prevensjon og relevante helsetjenester er viktige faktorer for å redusere antall provoserte aborter. De siste årene har det vært en betydelig reduksjon i antall aborter blant tenåringsjenter i Finnmark og landet forøvrig. Dette etter at det har vært igangsatt flere nasjonale tiltak gjennom handlingsplaner. Finnmark har tradisjonelt hatt høy abortforekomst i Norge og har høyest antall tenåringsaborter. Formålet er å undersøke hvilke tiltak som har bidratt til å redusere abortraten blant tenåringsjenter i Finnmark de siste årene.
Materiale og metode: Det er innhentet data vedrørende bruk av hormonell prevensjon blant kvinner i alderen 15-19 år bosatt i Finnmark for perioden 2011-2016, som er fordelt på to tidskohorter 2011-2013 og 2014.2016. Opplysningene er om hvilke prevensjonsmetoder som ble benyttet og hvem som forskrev resepter på hormonell prevensjon. I tillegg også informasjon om tilgjengeligheten på lavterskeltilbud i Finnmark, som helsestasjon for ungdom og skolehelsetjenesten. Data er innhentet fra abortregisteret, reseptregisteret, SSB og via spørreskjema besvart av jordmødre og helsesykepleiere i kommunene. Statistisk analyse er utført med kji-kvadrattest.
Resultater: I studieperioden var det en økning i antall resepter på p-stav og hormonspiral, mens p-pille var den mest brukte metoden. Leger i spesialisering, allmennpraktikere, jordmødre og helsesykepleiere forskrev flest resepter på hormonell prevensjon til tenåringsjenter i Finnmark. Det var en signifikant økning i antall resepter utlevert med økonomisk substitusjon fra første treårsperiode til andre. Lavterskeltilbud var tilgjengelig i alle kommunestørrelser, og helsesykepleiere og jordmødre var en av profesjonene som forskrev flest resepter til målgruppen.
Konklusjon: Det var en dreining mot flere resepter på sikre metoder som p-stav og hormon-spiral selv om det samlet ikke ble forskrevet flere resepter på hormonell prevensjon for tenåringsjenter i Finnmark. Ordningen med substituert prevensjon var mer brukt i studiens siste år. Lavterskeltilbudet i kommunene synes å være godt etablert, uavhengig av kommune-størrelse. Nasjonale tiltak synes å ha hatt effekt i Finnmark men fortsatt er det potensiale for å redusere antall tenåringsaborter ytterligere, særlig ved å rette oppmerksomheten mot å øke bruken av p-stav og hormonspiral.
Emneord: Abort, provosert abort, prevensjon, p-piller, spiral, p-stav, minipille, p-plaster, p-ring, LARC, reseptregisteret, abortregisteret, tenåringer, Finnmark, Norge.
Description
Klarer ikke gjennomføre sak: Failed to perform step 2 in Navigate Stage 'Activate Adobe Reader + Click Center' on page 'Read PDF' - Could not identify process owning the current foreground window
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: