Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSundsbø, Per-Arne
dc.contributor.authorKjær, Jonas
dc.date.accessioned2021-12-09T12:08:32Z
dc.date.available2021-12-09T12:08:32Z
dc.date.issued2021-05-15
dc.description.abstractOppgaven skal undersøke langsiktig effekt av energifokus for Quality Hotel Harstad, som er prosjektert etter Byggteknisk forskrift (TEK17). Energiberegningsverktøyet SIMIEN er anvendt for å analysere energibehovet til hotellet, og kartlegge hvilke energibesparendetiltak som gir høyest effekt. Hovedmålet er å vurdere hvilke tiltak som bør iverksettes for å heve hotellets energiklasse fra B til A i henhold til energimerkeforskriften. De undersøkte tiltakene er økt isolasjonstykkelse i vegger og tak, forbedret lekkasjetall i konstruksjonen og økt varmegjenvinningsgrad på ventilasjonsaggregatene. I tillegg ble det gjort en vurdering av den mest energieffektive energikilden til å levere varme og varmt tappevann til hotellet. Spesifikt ble fjernvarmeløsning fra Statkraft og varmepumpeløsning fra Polar Energi vurdert. Det ble utviklet et Excel-ark ved hjelp av nåverdi og tilbakebetalingsmetoden for å vurdere lønnsomheten av de energibesparende tiltakene. Fra et miljøperspektiv bør grønne oppvarmings alternativ velges så fremst det ikke gir store økonomiske ulemper. Resultatene viser at oppgradering av varmegjenvinningsgraden på ventilasjonsaggregatene er det mest effektive tiltaket. Det vil kunne redusere Quality Hotel Harstad sitt årlige energibruk med 8,2% til 13,4%. Det er også det mest lønnsomme tiltaket, med kortest tilbakebetalingstid. Energibesparelsen var derimot ikke stor nokk for å heve hotellets energiklasse. For å heve energiklassen måtte flere tiltak kombineres. Det ble gjort ved å øke isolasjonstykkelse i vegger kombinert med å forbedre lekkasjetall og oppgradere virkningsgrad på varmegjenvinner. Videre viser resultatene en betydelig energibesparelse ved bruk av varmepumpeløsning fra Polar Energi til oppvarming. Varmepumpeløsningen ga den beste oppvarmingseffekten og kunne redusere hotellets årlige energibruk opp til 38%. Dette gjør at hotellet vil kunne oppnå energiklasse A, med grønt oppvarmingsmerke i henhold til energimerkeforskriften.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/23337
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2021 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDSHO6261
dc.subjectTeknologien_US
dc.subjectVDP::Technology: 500::Environmental engineering: 610en_US
dc.subjectVDP::Teknologi: 500::Miljøteknologi: 610en_US
dc.subjectVDP::Technology: 500::Building technology: 530::Architecture and building technology: 531en_US
dc.subjectVDP::Teknologi: 500::Bygningsfag: 530::Arkitektur og bygningsteknologi: 531en_US
dc.title.alternativeLong-term effect of energy focus for hotel buildingen_US
dc.titleLangsiktig effekt av energifokus for hotellbyggen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)