ub.xmlui.mirage2.page-structure.muninLogoub.xmlui.mirage2.page-structure.openResearchArchiveLogo
    • EnglishEnglish
    • norsknorsk
  • Velg spraakEnglish 
    • EnglishEnglish
    • norsknorsk
  • Administration/UB
View Item 
  •   Home
  • Det helsevitenskapelige fakultet
  • Institutt for klinisk medisin
  • Artikler, rapporter og annet (klinisk medisin)
  • View Item
  •   Home
  • Det helsevitenskapelige fakultet
  • Institutt for klinisk medisin
  • Artikler, rapporter og annet (klinisk medisin)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Inntak av meieriprodukter og insidens av diabetes type 2 – en oversiktsartikkel

Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/24600
Thumbnail
View/Open
article.pdf (390.8Kb)
Accepted manuscript version (PDF)
Date
2021-06
Type
Journal article
Tidsskriftartikkel
Peer reviewed

Author
Sandnes, Frida Huhta; Hansson, Patrik
Abstract

Bakgrunn: Det ses en økende forekomst av diabetes type 2 (T2D) i verden, og kostholdet er en av de viktigste modifiserbare risikofaktorene. Meieriprodukter er en stor kilde til mettede fettsyrer, som er en mulig risikofaktor for T2D. På den andre siden er det sett at flere enkeltnæringsstoffer i meieriprodukter kan virke forebyggende mot T2D. Denne oversiktsartikkelen oppsummerer litteratur om inntak av meieriprodukter og insidens av T2D.

Metode: Et systematisk litteratursøk ble gjennomført i PubMed i Februar 2020 og oppdatert i Mars 2021. Søkeord var «Diabetes Mellitus type 2» og «Dairy products» samt mulige synonymer for disse. Søket var begrenset til kohortstudier og resulterte i 15 artikler som ble inkludert i henhold til eksklusjons- og inklusjonskriteriene.

Resultat: Det ser ut til at inntak av meieriprodukter har invers eller ingen assosiasjon med insidens av T2D. Den inverse assosiasjonen tilskrives hovedsakelig inntak av fettreduserte varianter. Inntak av fermenterte meieriprodukter ser også ut til å være assosiert med en redusert risiko for å få T2D, spesielt inntak av yoghurt. På grunn av sprikende resultater, stor heterogenitet mellom studiene, og at et begrenset antall studier undersøkte inntak av fermenterte meieriprodukter og insidens av T2D, er ikke de inverse sammenhengene overbevisende.

Konklusjon: Inntak av fettreduserte meieriprodukter samt yoghurt kan være assosiert med lavere risiko for å utvikle T2D, men resultatene er fortsatt usikre. For å forstå sammenhengen bedre er det behov for flere studier angående mulige biologiske mekanismer. Videre bør fermenterte meieriprodukter med ulikt fettinnhold få mer fokus i fremtiden, gjerne i form av enkeltprodukter da det er indikert at de kan ha ulik effekt på risikoen for å utvikle T2D.

Description
Source at https://www.ntfe.no/journal/2021/2/p-19/Inntak_av_meieriprodukter_og_insidens_av_diabetes_type_2_%E2%80%93_en_oversiktsartikkel.
Publisher
Universitetsforlaget
Citation
Sandnes, Hansson P. Inntak av meieriprodukter og insidens av diabetes type 2 – en oversiktsartikkel. Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE). 2021(2):11-19
Metadata
Show full item record
Collections
  • Artikler, rapporter og annet (klinisk medisin) [1974]
Copyright 2021 The Author(s)

Browse

Browse all of MuninCommunities & CollectionsAuthor listTitlesBy Issue DateBrowse this CollectionAuthor listTitlesBy Issue Date
Login

Statistics

View Usage Statistics
UiT

Munin is powered by DSpace

UiT The Arctic University of Norway
The University Library
uit.no/ub - munin@ub.uit.no

Accessibility statement (Norwegian only)