Langtidsresult av bekkenreservoarkirurgi - En kvalitetsstudie med over 30 års oppfølging
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/25318Dato
2021-05-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Ekås, Sigurd RanumSammendrag
Innledning Kirurgisk behandling av ulcerøs kolitt innebærer fjerning av kolon. Ved bekkenreservoarkirurgi danner man et reservoar av tynntarm, som muliggjør normal og viljestyrt avføringsavgang. Målet med oppgaven var å kartlegge langtidsresultat hos pasienter med ulcerøs kolitt, operert med proktokolektomi og anleggelse av bekkenreservoar.
Material og metode Studiepopulasjonen er basert på en liste fra gastrokirurgisk avdeling over personer operert for ulcerøs kolitt i perioden 1980-1989. Pasienter som fikk anlagt bekkenreservoar som følge av ulcerøs kolitt i studieperioden ble inkludert. Pasienter som har fikk endret diagnose i ettertid ble ekskludert. Pasienter som ikke lenger hadde bekkenreservoar i bruk eller hadde annen alvorlig sykdom ble ekskludert fra studie om egenraportert funksjon. Tilgjengelige journaler ble gjennomgått og relevante opplysninger ble hentet ut. Det ble sendt ut spørreskjema, Pouch functional score, PFS av Lovegrove et al. for egenrapportert funksjon, spørreskejma gir en skår 0-30, der 0 er beste skår. Det ble beregnet en skår for livskvalitet med formelen 91-PFS, som har signifikant korrelasjon med 5 av 8 domener i skåringsverktøyet for livskvalitet, SF-36. Verdiene er SF-36 og beregnet CGQL er direkte sammenlignbare. Data ble kodet i Excel og statistikkprogrammet SPSS ble brukt for all statistisk analyse. Resultatene er beskrevet ved deskriptiv statistikk. I tillegg ble scatter plot og stacked box plot utformet for å visualisere spredning og resultat av spørreskjema om egenrapportert funksjon.
Resultat 54 pasienter ble operert med ileoanal anastomose med reservoar(IPAA). 42 ble inkludert i studie om operasjonsmetode og postoperative komplikasjoner. 29 spørreskjema ble sendt ut for studie av egenrapportert funksjon. Det ble mottatt 21 utfylte skjema med samtykkeskjema, der 3 var delvis utfylt. Det ble beregnet en gjennomsnittlig PFS-skår på 10,4. Det kunne beregnes skår for livskvalitet på hhv. 91, 80,5 og 79,8 i aldersgruppen 30-49, 50-64 og 65-96. I analyse av operasjonsmetode og postoperative komplikasjoner fant vi en postoperativ komplikasjonsrate på 93%. 40% hadde striktur som eneste registrerte komplikasjon. Det ble registrert striktur, pouchitt, abscess, fistel eller ileus hos hhv 79%, 12%, 17%. 7% og 26%. Det ble registrert 14 havarerte reservoar.
Konklusjon Livskvalitet hos pasientene med reservoar i behold var god. Det ses hos enkelte at hyppige avføringsepisoder og inkontinensplager gir særlig negativt utslag på skår for livskvalitet. Bekkenreservoarkirurgien i Nord-Norge i studieperioden hadde høy komplikasjonsrate. Det er ikke kjent hvorfor RIT hadde høy komplikasjonsrate, det kan tenkes at RITs tidlige oppstart med bekkenreservoarkirurgi og manglende erfaring kan ha medvirket. Bekkenreservoarkirurgi er, til tross for stor risiko for komplikasjoner et viktig behandlingsalternativ. Det gir, ved godt resultat god livskvalitet og fornøyde pasienter.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: