Kommuner som pådrivere for kortreiste kretsløp. En studie om lokalmat i Tromsø kommune
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/27271Dato
2022-10Type
Research reportForskningsrapport
Sammendrag
I denne studien har vi, i samarbeid med Tromsø kommune, utforsket hvordan kommuner kan bidra til å etablere kortreiste kretsløp for mat, og hvordan lokalmat kan bidra til bærekraftig samfunnsomstilling og mer miljø- og klimavennlig mat. Vi har også vært interessert i å kartlegge ulike barrierer for kortreiste matstrategier. I tillegg har vi vært opptatt av å avdekke den lokale forståelsen av begrepene «lokalmat», «kortreist mat» og «bynært landbruk».
Studien er basert på forskningslitteratur på feltet, vår tidligere og pågående forskning i forskningssenteret Include, dokumentstudier og intervjuer med sentrale aktører (kommunalt ansatte, politikere, næringsaktører, organisasjoner og innbyggere) i Tromsø kommune.
Målet med denne rapporten er å gi et kunnskaps- og drøftingsgrunnlag for Tromsø kommune i deres arbeid med lokalmat som del av en omstillingsstrategi samt bidra med noen råd i det videre arbeid med å utvikle bærekraftige klima- og miljøstrategier for kommunen. Rapporten er også ledd i arbeidet med revisjon av Tromsø kommunes landbruksplan.
Rapporten er utarbeidet av Mette Talseth Solnørdal, UiT, Sigve Ysland Pedersen, UiT og Hege Westskog, SUM/UiO. Rapporten er utarbeidet i tett samarbeid med Anja Johnsen og Per Sjögren ved Tromsø kommune, enhet for Klima, miljø og landbruk.
Vi takker alle våre informanter og Tromsø kommune for godt samarbeid.