Koronapandemiens betydning for pårørende og deres samhandling med kommunale helse- og omsorgstjenester - en kvalitativ studie. Erfaringer fra pårørende til hjemmeboende eldre
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/29095Dato
2022-05-02Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Forfatter
Birkely, Lise MarieSammendrag
Pårørende som målgruppe har fått større fokus innenfor helse- og omsorgstjenenesten de siste årene, og de blir betraktet som en betydelig omsorgsressurs. Utbruddet av koronaviruset og påfølgende smittevernrestriksjoner har utfordret pårørenderollen, og med det skapt nye bekymringer i hverdagslivet. Hensikten med denne studien er å innhente og beskrive erfaringer fra pårørende til hjemmeboende eldre som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester. En synliggjøring av koronapandemiens betydning for pårørenderollen og samhandlingen mellom pårørende og helsetjenesten, vil anerkjenne den viktige jobben pårørende gjør omkring hjemmeboende eldre. Det vil også bidra til forskning på et raskt utviklende, men relativt nytt forskningsfelt som det koronapandemien er.
Funn fra studien viser at koronapandemien har hatt betydning for pårørenderollen og samhandling med helsetjenesten. Pandemien skapte endrede forutsetninger for pårørenderollen, der de måtte håndtere emosjonelle reaksjoner, manøvrere hverdagen sin på nye måter og tilrettelegge for den eldre slik at de fikk opprettholdt sosiale relasjoner, samt smittevernrestriksjoner. De erfarte også at samhandlingen med helsetjenesten ikke var optimal gjennom pandemien og følte på en utrygghet i pårørenderollen. De erfarte at kommunikasjonen med helsetjenesten var haltende og at det var et uforutsigbart tjenestetilbud. Flere tjenestetilbud har vært nedjustert eller kansellert.
Nøkkelord: pårørende, eldre, hjemmeboende, koronapandemien, kommune, helse- og omsorgstjeneste, samhandling.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2022 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: