Munn- og tannstell for eldre i hjemmetjenesten. En kartlegging av kunnskap og evaluering av utbytte etter kurs
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/29099Åpne
Masteroppgaven (PDF)
Vedlegg 1 kurspresentasjon (PDF)
Vedlegg 2 munnstellkort (PDF)
Vedlegg 3 håndbok i munn og tannstell (PDF)
Vedlegg 4 brosjyre (PDF)
Dato
2022-05-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Eldre utgjør en økende andel av befolkningen og flere har i dag egne tenner. Tiden som hjemmeboende bærer preg av redusert kontakt med den offentlige tannhelsetjenesten, og økende kontakt med hjemmetjenesten. Frem til innleggelse på sykehjem viser det seg at mange har en oral helse som har forfalt. Tidligere undersøkelser viser at det er behov for kompetanseheving blant pleiepersonell som yter munn- og tannstell på eldre.
Hensikten med denne studien var å kartlegge kompetansen de ansatte i hjemmetjenesten i kommunene Grong, Åfjord og Vestnes har om munnstell, avtakbare proteser og oral helse, og evaluere utbyttet av et kurs i munn- og tannstell for eldre.
Totalt 94 deltakere avla besvarelse på spørreskjema før kurs, og 70 av disse besvarte et nytt spørreskjema tre måneder senere. Analysen ble utført i IBM SPSS vs.28.
Resultatet viser at deltakerne hadde kunnskap om grunnleggende munn- og tannstell. De hadde minst kunnskap om rengjøring av implantat, tannrøtter og proteser. Omtrent halvparten av de ansatte kjente til oral påvirkning av sovemedisiner og brukernes rettigheter i DOT. Nesten alle ansatte rapporterte at de hadde utbytte av kurset, halvparten ville ha mer undervisning. Kurset ga størst utbytte om stell av tannrøtter og implantater, samt identifisering og rengjøring av delproteser. Denne studien understreker at det foreligger et behov for kompetanseheving i oral helse for eldre blant pleiepersonell i helse og omsorgstjenesten.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2022 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: