Medisinsk lystgass og bærekraftig anestesi - Hvordan redusere miljøavtrykket i norsk helsevesen
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/29330Date
2022-05-27Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Skoglund, Lisa KajsaAbstract
Bakgrunn: Klima og global oppvarming har blitt viktig tema i internasjonalt forum, og større fokus er satt for å redusere globalt klimautslipp. Det har lenge vært kjent at lystgass er en sentral klimagass som er en drivhusgass, i tillegg til å nedbryte ozonlaget. Lystgass har i flere tiår vært hyppig brukt i helsevesenet. Samtidig er det også anerkjent at global oppvarming er en av de største truslene mot global helse. Helsevesenet er spesielt forpliktet til å gjøre en innsats for å redusere forbruket av klimagass og effekten av det på globalt klima. I 2020 ble klimaregnskapet til helseregionene presentert, der det kom frem at det fremdeles brukes mye lystgass i Norge. Det er derfor av stor interesse å undersøke hva det brukes til i Norge, samt å se på muligheter for andre metoder som erstatning til lystgass.
Materiale og metode: Det er gjort en narrativ litteraturstudie av tilgjengelig data om bærekraftig anestesi, i tillegg til presentasjon av klimaregnskapet, i tillegg til egen innsamlet tilleggsinformasjon om fra helseregionene i Norge. Det ble brukt en kombinasjon av databaser, Google Scholar, tips fra veileder, og referanser fra aktuelle artikler. Ingen eksklusjonskriterier ble brukt, da datamengden var lite.
Resultat: Bruken av lystgass har de siste årene vært stabile. I 2021 ble det brukt over 38 000 kg lystgass, som tilsvarer over 11 000 tonn CO2. Det er en 3,6% økning fra 2020, og 10,6% nedgang fra 2019. Fra helseregionene svarte alle, bortsett fra Helse Sør-Øst. Mesteparten av lystgasset brukes til fødsel, i tillegg til småkirurgi. Litteratursøket ga 27 artikler. Alternative metoder kunne være blant annet å minimere bruk av lystgass, bruke generell intravenøs anestesi/lokal- og regional anestesi, low-flow og automatisk kontroll, samt nedbrytning, resirkulering og gjenbruk. Sevofluran er en lovende erstatter for lystgass i forbindelse med fødsel.
Konklusjon: Store deler av lystgasset i Norge brukes på fødestuene, og tiltak må dermed målrettes mot fødende ved å vurdere annen smertelindrende behandling. Lystgass sin rolle som standardvalg må revurderes og den enkelte pasientens behandling må sees i lys av at helsevesenet også har et ansvar for den globale helsen.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
The following license file are associated with this item: