Show simple item record

dc.contributor.authorYtrestøyl, Trine
dc.contributor.authorJenssen, Iris
dc.contributor.authorWetterwald, Vibeke Emilsen
dc.contributor.authorStriberny, Anja
dc.contributor.authorAlvestad, René
dc.contributor.authorDam, Rùni
dc.contributor.authorMortensen, Heidi S.
dc.contributor.authorJohansen, Ellie
dc.contributor.authorEspmark, Åsa Maria Olofsdotter
dc.contributor.authorJohansen, Lill-Heidi
dc.contributor.authorKolarevic, Jelena
dc.contributor.authorLarsen, Jørund S
dc.contributor.authorSandberg, Merete Gisvold
dc.contributor.authorNilsen, Tom Ole
dc.date.accessioned2023-06-12T12:10:06Z
dc.date.available2023-06-12T12:10:06Z
dc.date.issued2023-05-26
dc.description.abstractBasert på forskning og erfaringer kan det gis noen anbefalinger for produksjon av storsmolt med tanke på sentrale produksjonsparametere i den landbaserte fasen av produksjonen. En temperatur på 10-12 °C anbefales for å sikre god vekst i sjøfase og redusere tidlig kjønnsmodning hos hannfisk. Det anbefales ikke å gå bort fra lysstyring for å indusere smoltifisering før det foreligger mer dokumentasjon på effekten av dette på prestasjon i sjø. En salinitet mellom 12-15 ppt er i mange studier oppgitt å gi optimal vekst, og ble av oppdrettere ansett for å gi færre problem med skinnhelse og sårdannelse, noe som også støttes av vitenskapelige funn. Men det er usikkert om 12-15 ppt er tilstrekkelig for å opprettholde sjøvannstoleranse i en storsmolt. Det anbefales at fisken akklimatiseres til temperaturen den skal settes ut på slik at endringen i temperatur blir maks 3-5 °C. Det er ikke anbefalt å sette ut storsmolt på kalde vintertemperaturer. Flere oppdrettere erfarer utfordringer med fiskevelferd hvis tettheten overstiger 65-70 kg/m3 og majoriteten mener at 65 kg/m3 er en god grenseverdi som ivaretar vannkvalitet og fiskehelse. En vannhastighet på om lag 1.0 kroppslengder per sekund, synes optimalt basert på vitenskapelige studier på postsmolt fra 60 og opp til 480 g. Vitenskapelige studier indikerer at verdier under 15 mg/L CO2 i brakkvann ikke gir en stor reduksjon i vekst, og er også anbefalt som grenseverdi av Mattilsynet.en_US
dc.identifier.citationYtrestøyl TY, Jenssen I, Wetterwald, Striberny A, Alvestad R, Dam, Mortensen HS, Johansen E, Espmark ÅMO, Johansen LHJ, Kolarevic J, Larsen JS, Sandberg MG, Nilsen TO. Kunnskapskartlegging-produksjon av stor laksesmolt. Nofima AS; 2023. 77 p.. Nofima rapportserie(12/2023)en_US
dc.identifier.cristinIDFRIDAID 2152969
dc.identifier.isbn978-82-8296-746-4
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/29377
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNofimaen_US
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie ; 12/2023en_US
dc.relation.projectIDNofima AS: 13510en_US
dc.relation.projectIDFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901701en_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2023 The Author(s)en_US
dc.titleKunnskapskartlegging-produksjon av stor laksesmolten_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.typeForskningsrapporten_US


File(s) in this item

Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record