Somatiske parametere hos jenter og gutter med ADHD og sammenhengen med ADHD symptomer
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/34074Date
2024-06-02Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Røsnes, MatheaAbstract
Bakgrunn:
Denne studien utforsker sammenhengen mellom ADHD-symptomer og somatiske parametere som kroppsmasseindeks (KMI), puls, blodtrykk og omega-3-nivåer hos gutter og jenter diagnostisert med ADHD. Den undersøker også mulige kjønnsforskjeller i disse assosiasjonene, samt kjønnsforskjeller for grad av ADHD-symptomer.
Materiale og metode:
Ved å bruke data fra "ADHD og Omega-3"-studien, en dobbeltblind RCT, inkluderte denne forskningen 332 barn i alderen 6-16 år diagnostisert med ADHD. Målinger inkluderte ADHD-symptomskårer fra ADHD Rating Scale-IV, KMI, systolisk og diastolisk blodtrykk, puls og omega-3 fettsyrenivåer i blodet. Statistiske analyser inkluderte beskrivende statistikk, t-tester og regresjonsanalyser for å utforske assosiasjoner og forskjeller.
Resultater:
Alvorlighetsgraden av ADHD-symptomer var høyere hos gutter sammenlignet med jenter, med signifikante forskjeller for ADHD-RS-skårer. Studien fant signifikante sammenhenger mellom ADHD-symptomer og systolisk og diastolisk blodtrykk som indikerer at høyere blodtrykk er assosiert med lavere grad av ADHD-symptomer. Omega-3 nivåer viste en ikke- signifikant trend mot en invers sammenheng med ADHD-symptomer. For puls og KMI ble det ikke observert noen sammenheng med ADHD-symptomer. Det ble ikke observert kjønnsforskjeller i KMI, systolisk blodtrykk, puls eller omega-3. Imidlertid ble en liten, men signifikant forskjell i diastolisk blodtrykk notert, med jenter som viste høyere gjennomsnitt.
Fortolkning:
Denne studien fremhever kompleksiteten i ADHDs presentasjon på tvers av kjønn og avdekker en betydelig sammenheng mellom systolisk blodtrykk og ADHD-symptomer, noe som indikerer mulige biologiske mekanismer knyttet til tilstanden. Videre viser funnene ingen signifikant sammenheng mellom omega-3 fettsyrer og ADHD-symptomer. Resultatene understreker behovet for en kjønnsensitiv tilnærming i diagnostisering og behandling av ADHD, da guttene scorer høyere enn jentene på symptomtrykk. Ytterligere forskning er nødvendig for å utforske de biologiske mekanismene bak ADHD og for å avklare omega-3s rolle i behandling av ADHD.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2024 The Author(s)
The following license file are associated with this item: