Familieferdighetsgrupper i omsorgsinstitusjoner, hvordan oppleves de for ferdighetstrenerne?
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/34145Date
2024-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Solli-Bordewich, MartheAbstract
NOU (23:24) gir anbefalinger om hvordan man skal jobbe med familier til barn som er plassert på barnevernsinstitusjoner. Blant annet anbefaler den tett samarbeid med familien, hvor målet er å styrke familiens mulighet til å ivareta omsorgen for barnet. I tillegg anbefaler NOU ’en individuell tilnærming til hver familie, for å forstå familien sine ulike ressurser, behov og utfordringer. Dette tenker jeg familieferdighetsgrupper kan være med å bidra til.
Problemstillingen i studien er: Hvordan opplever ferdighetstrenerne familieferdighetsgrupper i omsorgsinstitusjoner, og hvilke utfordringer og nytte identifiserer de?
Jeg har deretter to underspørsmål:
• Hvordan mener ferdighetstrenerne at familieferdighetsgruppene påvirker samspillet mellom ungdom og foresatte?
• Hvordan påvirker familieferdighetsgruppene sannsynligheten for tilbakeføring?
Formålet med studien er å undersøke hvordan ferdighetstrenere opplever familieferdighetsgrupper i omsorgsinstitusjoner. Jeg ønsker å finne ferdighetstrenerenes subjektive opplevelse av hvordan gruppene opplevdes for ungdommene og deres foresatte.
Metoden jeg brukte for å svare på problemstillingen min er kvalitativ, og jeg valgte case-studie med gjennomføring av halvstrukturerte intervju og innhenting av kontekstdata fra ulike omsorgsinstitusjoner i Norge. Studien avgrenses til å gjelde to omsorgsinstitusjoner i Bufetat som jobber etter Omsorgs- og endringsmodellen. Utvalget var tre miljøterapeuter som har vært ferdighetstrenere i familieferdighetsgrupper på institusjonene. Funnene er analysert med tematisk analyse.
Funn fra undersøkelsen indikerer at informantene opplever familieferdighetsgruppene som positive for ungdom og foresatte. Ungdommer og foresatte opplevde en bedre forståelse for hverandre, bedre samarbeid og vektlegging på å ha en ikke-dømmende holdning ovenfor hverandre.
Funnene i denne studien vil kunne gi implikasjoner på praksis av gjennomføring av familieferdighetsgrupper, slik at flere institusjoner som jobber med Omsorgs- og endringsmodellen kanskje starter opp med familieferdighetsgrupper. Det vil være interessant å forske videre på ungdommen og foresattes opplevelse av gruppene.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2024 The Author(s)
The following license file are associated with this item: