Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorJensen, Torill Miriam Enget
dc.contributor.advisorHauan, Marie
dc.contributor.authorTorjussen, Thomas Leon
dc.date.accessioned2025-02-13T08:32:44Z
dc.date.available2025-02-13T08:32:44Z
dc.date.issued2024-05-15en
dc.description.abstractKolorektal kreft er den nest vanligste kreftformen i Norge, der norske kvinner er blant de med høyest insidens globalt. Samtidig er inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt en kjent risikofaktor for kolorektal kreft, som derfor anbefales av de offentlige kostrådene å reduseres. Ved reduksjon vil det være naturlig å substituere med alternative proteinkilder, hvor fet eller mager fisk er anbefalt å innta i større grad. Samtidig er det i litteraturen identifisert en mangel på studier som undersøker erstatning av rødt og bearbeidet kjøtt med alternative proteinkilder. I denne masteroppgaven undersøkes det derfor om inntak av rødt og bearbeidet kjøtt, mager fisk og fet fisk forbundet med risiko for kolorektal kreft og kreft i ulike tarmavsnitt. Metoden som blir brukt tar utgangspunkt i kvinner og kreft-studien. Som er en prospektiv kohort om kreft hos norske kvinner og har som formål å kartlegge mulige risikofaktorer, som bruk av prevensjonsmidler og kosthold. Informasjon om deltakernes høyde, vekt og kosthold ble selvrapportert i spørreskjema av Kvinner og kreft. Data for oppfølgingstid og krefttilfeller ble hentet fra folkeregisteret, dødsårsaksregisteret og kreftregisteret. For statistisk metode var det gjennomført analyser av enkelteksponeringer og substitusjonsanalyser med cox-regresjon.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/36486
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.rights.holderCopyright 2024 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDERN-3900
dc.subjectKolorektal kreften_US
dc.subjectKreften_US
dc.subjectKvinner og kreften_US
dc.subjectNOWACen_US
dc.subjectThe Norwegian Women and Cancer Studyen_US
dc.subjectRødt kjøtten_US
dc.subjectBearbeidet kjøtten_US
dc.subjectMager fisken_US
dc.subjectFet fisken_US
dc.subjectKjøtten_US
dc.subjectFisken_US
dc.subjectSubstitusjonsanalyseen_US
dc.subjectKolorektumen_US
dc.subjectTykktarmen_US
dc.subjectEndetarmen_US
dc.titleErstatning av rødt og bearbeidet kjøtt med mager eller fet fisk og risiko for kolorektal kreften_US
dc.typeMastergradsoppgaveno
dc.typeMaster thesisen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)