Baksteheller og kvernsteiner: steinbruk og matkultur i middelalderen
Forfatter
Wickler, Stephen KentSammendrag
I denne artikkelen skal jeg se nærmere på rollen utvalgte steinressurser hadde som råstoff og bruksgjenstander for samfunnet i Nord-Norge gjennom middelalderen. Selv om begrepet «steinbrukende tid» vanligvis er knyttet til steinalderen og frem til jernalderen i Nord-Norge, var steinressurser også viktig for samfunnet lenger frem i tid (Skandfer, Jørgensen og Wickler, 2022). Seinere steinbruk er preget av økende kompleksitet i organisering av steinuttak og mer utbredt distribusjon av store mengder steinvarer. To bergartstyper og produktene de ble brukt til – baksteheller og kvernsteiner – illustrerer viktigheten av steinressurser i middelalderen. Steinsortene og steinprodukter har også hatt stor betydning for norsk matkultur, særlig for brødproduksjon. Baksteheller av klorittskifer var først produsert på Vestlandet i overgangen fra vikingtid til middelalder og ble en betydningsfull importvare i Nord-Norge til utpå 1500-tallet. Både produksjon og bruk av kvernsteiner i Nordland og Troms utviklet seg i slutten av vikingtid og ble viktig langt inn i nyere tid. Begge gjenstandstypene gir oss et innblikk i hvordan steinressurser ble tatt i bruk og fordelt blant kystbefolkningen i Nord-Norge.
Forlag
Orkana AkademiskSitering
Wickler S: Baksteheller og kvernsteiner: steinbruk og matkultur i middelalderen. In: Jørgensen R, Skandfer M, Storli I. Fragmenter av Nord-Norges fortid , 2024. Orkana Forlag p. 285-314Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2024 The Author(s)