Utforskende undervisning og læringsmål: Taxicab-geometri
Sammendrag
Når både den nye læreplanen og mer overordnede utdanningstrender etterspør mer utforskende undervisning, kan det være utfordrende for lærere å lage og undervise utforskende om læreplanmål de ser på som tradisjonell ferdighetstrening (se kapittel 2). I tillegg kan lærere oppleve det som utfordrende å undervise utforskende om konkrete læreplanmål, ettersom elevene da gjerne har stor frihet til å velge framgangsmåter og strategier selv (se kapittel 1). Denne mangelen på kontroll av hvordan elevene jobber, og dermed også av hva de kan lære, kan føre til at lærere kvier seg for å bruke utforskende undervisning (Barron & Darling-Hammond, 2010).
Noen viktige spørsmål blir dermed: 1) hvordan kan lærere knytte læreplanmål og læringsmål til utforskende undervisning, og 2) hvilke utfordringer kan oppstå i slike utforskende undervisningsopplegg? I dette kapitlet skal vi forsøke å gi leseren noen svar på disse spørsmålene. Måten vi skal gjøre dette på, er å ta utgangspunkt i en case som beskriver et konkret eksempel på et utforskende undervisningsopplegg som ble gjennomført i en av SUM-lærernes matematikklasser i den videregående skolen, og se nærmere på intensjonen med og gjennomføringen av dette opplegget.
Bakgrunnen for undervisningsopplegget var at læreren ønsket at elevene skulle tilegne seg bedre kunnskaper om begrepene lineær vekst og proporsjonalitet, samtidig som de jobbet utforskende med matematikk. For å være sikker på at elevene fokuserte på lineær vekst og proporsjonalitet, bestemte læreren seg for å gjennomføre et utforskende undervisningopplegg der elevenes arbeid og læringsprosess i stor grad var styrt av læreren. Umiddelbart kan dette framstå som et paradoks, ettersom lærerstyrt undervisning ofte framstilles som en motsetning til utforskende undervisning (se for eksempel kapittel 2 og 3). Men som vi skal se i de neste delkapitlene kan utforskende undervisning gjennomføres med varierende grad av lærerstyring.