Body fatness at a young age, weight change and risk of adult pancreatic cancer: The Norwegian Women and Cancer Study
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/37096Date
2021-05-17Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Hauan, MarieAbstract
Aim: To assess associations between body fatness at a young age, weight change and adult pancreatic cancer risk
Material and methods: Self-reported data on body type at age 7, weight at age 18 and weight and height at enrolment were included from 164,488 participants in the Norwegian Women and Cancer (NOWAC) cohort. Cox proportional hazards models were used to calculate hazard ratios (HRs) and 95% confidence intervals (CIs) for the associations between body fatness at a young age, weight change and pancreatic cancer risk.
Results: 585 participants developed first primary invasive pancreatic cancer during follow-up. Weight loss from age 7 to age 18 was associated with a decreased risk of pancreatic cancer (HR = 0.80, 95% CI: 0.64-1.00) compared to having a stable weight. Further, an absolute weight gain > 15 kg from age 18 to enrolment was associated with an increased pancreatic cancer risk compared to those who gained or lost < 2.5 kg (HR = 1.48, 95% CI: 1.02-2.14). After additional adjustments for red- and processed meat intake, a significant linear trend was observed across groups for both absolute weight change (p = 0.024) and annual weight change (p = 0.018) from age 18 to enrolment.
Conclusion: Overall, no evident associations between body fatness, weight change and pancreatic cancer risk were observed. However, results may indicate that weight loss from childhood to adolescence decreases the risk of pancreatic cancer, while weight gain in adult life increases the risk. Nevertheless, body type at age 7 or BMI at age 18 was not associated with pancreatic cancer risk. Formål: Å undersøke om det finnes assosiasjoner mellom fedme ved ung alder, vektendring og risiko for pankreaskreft senere i livet.
Material og metoder: Selvrapportert informasjon om kroppstype ved 7-års alder, vekt ved 18-års alder og vekt og høyde ved registrering i studien ble inkludert fra 164 488 deltagere i den norske Kvinner og kreft-studien (NOWAC studien). Cox proporsjonale hasard regresjonsanalyser ble brukt til å beregne hasard ratio (HRs) og 95% konfidensintervaller (CIs) for sammenhengene mellom fedme i ung alder, vektendring og risiko for pankreaskreft.
Resultater: 585 deltagere utviklet primær invasiv pankreaskreft i løpet av oppfølgingsperioden. Vekttap fra 7 til 18-års alder var assosiert med redusert risiko for pankreaskreft (HR = 0,80. 95% CI: 0,64-1,00) sammenlignet med stabil vekt. En absolutt vektøkning > 15 kg fra 18-års alder til registrering i studien var assosiert med økt risiko for pankreaskreft sammenlignet med de som økte eller mistet < 2,5 kg (HR = 1,48. 95% CI: 1,02-2,14). Etter ytterligere justering for inntak av rødt- og prosessert kjøtt, ble en signifikant lineær trend observert på tvers av gruppene for absolutt vektendring (p = 0,024) og årlig vektendring (p = 0,018) fra 18-års alder til registrering i studien.
Konklusjon: Det ble ikke observert noen enhetlige sammenhenger mellom fedme, vektendring og risiko for pankreaskreft. Resultatene kan indikere at vekttap fra barndom til ungdomsalder reduserer risikoen for pankreaskreft, men at vektøkning i voksen alder øker risikoen. Kroppstype ved 7-års alder eller BMI ved 18-års alder var ikke assosiert med risiko for pankreaskreft.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2021 The Author(s)
The following license file are associated with this item: